Lastafels GPPH

U heeft misschien al gehoord van een lastafel, of misschien beschikt u zelf over een ouder model. Maar wat kan je nu precies verwachten van een moderne, hedendaagse lastafel, en met welke factoren moet u rekening houden bij de aankoop? We nemen de functionaliteiten en voordelen onder de loep.

Wat is een lastafel?

Lastafels worden gebruikt bij hecht-of constructiewerken en functioneren als (modulaire) werkbanken. Een lastafel zorgt ervoor dat je nauwkeurig werkstukken of constructies kan bewerken door ze stabiel te positioneren of op te spannen. Daarom staat een lastafel ook wel bekend als “opspantafel”. Een lastafel brengt enorm veel tijdwinst met zich mee. Immers het lassen zelf is niet de kost want dit neemt slechts gemiddeld 15% van de tijd in beslag. 85% van de tijd wordt besteed aan het ordenen, meten, corrigeren en mechanisch bijstellen voor met het lassen kan worden aangevat. Naast laswerkzaamheden kan zo’n tafel ook gebruikt worden voor tal van toepassingen zoals bv. assemblage van werkstukken, opmeten van materialen, hechten en frezen.


Waarin verschillen moderne lastafels van oude modellen?

Een lastafel was vroeger een kale, eenvoudige tafel zonder al te veel functionaliteiten of mogelijkheden. Sommige bedrijven maakten zelfs in-house geïmproviseerde tafels. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit van die tafels (evenals de stabiliteit) te wensen overliet en ze meer wel dan niet een negatieve impact hadden op het eindresultaat van het werkstuk of de constructie.

Gelukkige bieden moderne lastafels soelaas en maken ze tegenwoordig een onmisbaar deel uit van de professionele werkomgeving. Bovendien zorgen ze, logischerwijs, voor een betere productiviteit en voorkomen ze heel wat frustraties.

Het belangrijkste verschil zit in het modulair karakter van de hedendaagse lastafel. Dit zorgt voor een waaier aan mogelijkheden bij het opspannen van een werkstuk. Er zijn talloze accessoires op de markt die u kan combineren met de lastafel zodat elk werkstuk met de grootste precisie en gemak kan opgespannen worden voor een accurate bewerking. Bovendien zijn hedendaagse tafels echt wel “built to last”, met andere woorden… u zal ze niet snel verslijten.

De voordelen van een kwalitatieve lastafel:

  • Laat zeer hoge precisie toe bij het bewerken/opspannen van werkstukken.
  • Modulair: ontzettend veel accessoires verkrijgbaar voor allerhande toepassingen.
  • Veelzijdig inzetbaar: zowel voor grote complexe constructies als kleinere werkstukken die op grote schaal moeten gereproduceerd worden.
  • Gaan lang mee, kwaliteit van moderne lastafels is gericht op duurzaamheid.
  • Moderne lastafels bestaan in heel wat uitvoeringen en afmetingen. Veel keuze.

Een lastafel kopen? 3 factoren om rekening mee te houden:

De aanschaf van een lastafel is een investering. Een goed gekozen tafel verdient zichzelf terug in een veelvoud, maar, zoals bij elke investering is het belangrijk een goede keuze te maken. Daarom is het goed even stil te staan bij volgende vragen alvorens u tot een aankoop overgaat:

  1. Welk type constructie ga ik lassen?
    Lichte tot gemiddelde constructies maken gebruik van het 8 of 12mm systeem.
    Voor zwaardere constructiewerkzaamheden maakt u best gebruik van een 15mm systeem.
     
  2. Hoe groot zijn de constructies die ik wens op te spannen?
    Denk na over de kleinste en grootste werkstukken die u wenst te bewerken, dit zal immers het formaat van uw lastafel bepalen.
     
  3. Voor welke toepassingen zal ik de lastafel benutten?
    Maak een lijst en overloop even welke accessoires u hiervoor nodig zal hebben.

GPPH lastafels, de betaalbare kwaliteitskeuze van Vamatec

GPPH lastafels zijn vervaardigd uit hoogkwalitatief staal, duurzaam, maar tegelijkertijd ook betaalbaar. Er zijn verschillende versies verkrijgbaar in 8, 12 en 15mm plaatdikte evenals gaten en tools van 16 en 28mm. Meer weten over deze tafels? Contacteer ons vrijblijvend, ontdek de GPPH-pagina of download de cataloog.

Ontdek meer over GPPH   Download de GPPH cataloog