Ergonomie wordt vaak over het hoofd gezien bij het lassen. Toch valt het belang hiervan niet te onderschatten. Veel lasoperatoren ervaren immers pijn en vermoeidheid aan de arm of pols tijdens het uitvoeren van laswerkzaamheden. Dit is natuurlijk nefast voor de productiviteit alsook het comfort van de lasoperator.

Gelukkig zijn er een aantal tools die een oplossing kunnen bieden voor dit probleem, waaronder een armsteun of polssteun. We nemen beiden onder de loep.

Armsteun voor comfortabel lassen

Een armsteun ondersteunt uw uitgestrekte arm bij het lassen. Dit biedt 2 belangrijke voordelen:
 

  • Houdt uw arm of hand stabiel en zorgt voor een betere controle tijdens het lassen.
  • Vermindert de vermoeidheid en helpt bij het voorkomen van pijn.
     

Een goed voorbeeld zijn de armsteunen van Strong Hand Tools. Deze bieden een aantal extra voordelen voor de lasoperator:
 

  • De 2-delige knikarm is in hoogte verstelbaar en draait snel en gemakkelijk voor werk op precieze locaties.
  • De comfortabele, ruim bemeten armcup draait naar binnen in een boog van 360° voor volledige vrijheid bij het positioneren, en onmiddellijke herpositionering.
  • Plaats de stevige, anti-kiep, magnetische bodemplaat op elk stalen oppervlak en niveau d.m.v. twee nivelleer bouten.
  • Voordelige prijs met een uitstekende kwaliteit.

Polssteun: reduceren van vermoeidheid bij het lassen

Net zoals de armsteun biedt een polssteun stabiliteit tijdens het lassen. Zo wordt vermoeidheid aanzienlijk gereduceerd en een hogere precisie bereikt. Bij het kiezen van een polssteun is het belangrijk rekening te houden met de mogelijkheden en de duurzaamheid van de steun.

Naast bv. de armsteunen van Strong Hand Tools zijn ook de polssteunen gekenmerkt door een weldoordacht ontwerp dat naast de ergonomische voordelen ook rekening houdt met de praktische kanten van het lassen:
 

  • Beweeg uw MIG of TIG-toorts soepel langs de (roestvrije) ruststaaf van 280mm in alle vrijheid.
  • De ruststaaf is in hoogte verstelbaar
  • Plaats de stevige, anti-kiep, magnetische bodemplaat op elk stalen oppervlak en niveau door de twee nivelleerbouten af te stellen.
  • Voor ruimtebesparende opslag verwijdert u de ruststaaf uit de aanpassingskolom voor verticale koppeling.
  • Houd uw pols stabiel voor nauwkeurig lassen en meer werkkwaliteit met minder vermoeidheid.
  • Voordelige prijs met een uitstekende kwaliteit.

Toortssteun: meer flexibiliteit bij het lassen.

Ook flexibiliteit en beweegruimte spelen een grote rol voor de lasoperator. Een kwalitatieve toortssteun is geen overbodige luxe. Er zijn heel wat uitvoeringen op de markt. Je houdt best rekening met de verstelbaarheid van de lastoortshouder. Afhankelijk van het werkstuk zal u immers op verschillende plaatsen en op verschillende hoogtes lassen.

De in de hoogte en hoek verstelbare MIG-lastoorts houders en TIG-lastoorts houders van Stronghand Tools kunnen op elk stalen oppervlak worden bevestigd, zodat u uw toorts en kabel veilig en gemakkelijk kunt vasthouden en volledige toegang hebt terwijl u werkt. De unieke verstelbare kabelhanger biedt kabelcontrole voor een optimale veiligheid en gebruiksgemak.
 

Interessante links