zagen met hardmetaal lintzaag

Er zijn verschillende kwaliteitssoorten die toegepast worden voor bandzagen. De belangrijkste voor de metaal-en verspannende industrie zijn de bi-metaal en hardmetaal lintzaag.


Inhoud

Wat zijn bi-metaal lintzaagbladen?

Bij bi-metaal lintzaagbladen of bandzagen is het zaagblad opgebouwd uit twee soorten metaal. De rug is gemaakt van soepel verenbandstaal. De tanden bestaan meestal uit M42 of uitzonderlijk M51-kwaliteit.

Via een speciaal procedé wordt een HSS-legering of strip gelaserd op het rugmateriaal uit verenbandstaal. Daarna worden de tanden erin geslepen of gefreesd. Het resultaat is een duurzame zaagblad waarbij flexibiliteit gecombineerd wordt met hardheid.

Er wordt ook steeds vaker een coating aangebracht op deze bandzaagbladen, welke zorgt voor een hogere productiviteit. Een populaire coating is TiAlN. Deze coating beschermt de zaagtanden tegen hitte en slijtage.

Eigenschappen van bi-metaal bandzagen

  • Bi-metaal bandzagen kunnen breed ingezet worden voor staal, RVS en non-ferromaterialen
  • Zowel voor massieve werkstukken (volle materialen) als buizen en profielen
  • Met een bi-metaal bandzaag kan je in principe alles zagen tot een hardheid van +- 60 HrC
  • Afhankelijk van de kwaliteit kan de max. hardheid verhoogd worden (zie HSS, M42, M51)
  • Relatief prijsvoordelige zaagbladen
  • De bandsnelheid is omgekeerd evenredig met de hardheid van het materiaal. Hoe harder het materiaal,  hoe lager de bandsnelheid.
  • Bi-metaal lintzagen kunnen niet herslepen worden

 

STANDTIJD: Lintzagen metaal zijn verbruiksgoederen. Het is belangrijk te weten hoeveel vierkante meter kan  gezaagd worden alvorens de zaag versleten is. Dit noemen we standtijd. Het is ook belangrijk te weten in welke tijd de zaag dit volume materiaal verzaagt om de kost per zaagsnede te berekenen.

Bi-metaal soorten uitvoeringen

HSS (M2)

Bandzagen met een gewone HSS (M2) bi-metaal kwaliteit bevatten geen cobalt. Het gevolg hiervan is dat dit lintzaagtype minder warmtebestendig is en dus ook gevoeliger aan slijtage. Het is wel zo dat HSS-staal sterker en minder broos is dan Cobalt-gelegeerd staal.

De relatief sterke tanden komen van pas als er sprake is van een minder stabiele opspanning. HSS (M2)-bandzaagbladen moeten gebruikt worden bij lage zaagsnelheden én het prijsvoordeel t.o.v. de M42-kwaliteit is eerder beperkt. Daarom is de M42-kwaliteit veelal een beter én economischere oplossing.
 

M42

Het meest gebruikte kwaliteitstype bij bandzaagbladen is M42 bi-metaal. Zoals we reeds gezien hebben bestaat een bi-metaal lintzaagblad uit een flexibele rug met een dunne strook HSS (tandzone), die in dit geval tot M42 gelegeerd is met 8% Cobalt. Dit meer dan beproefde snijmateriaal heeft een uitstekende hardheid, warmtebestendigheid en slijtvastheid.
 

  • Voor staalsoorten tot 1.200 N/mm2
  • Voor hoge snijsnelheden in combinatie met een lange standtijd.
     

M51

De M51 bi-metaal kwaliteit kan ingezet worden bij moeilijk te verspanen materialen. Bij dit kwaliteitstype is de tandzone gelegeerd met 10% Cobalt. Hierdoor ligt de hardheid, slijtvastheid en warmtebestendigheid nog hoger dan bij M42. De gekozen tandvormen zijn reeds afgestemd op de moeilijk te verspanen materialen. M51 kan een goed alternatief zijn voor hardmetalen lintzagen (mits het te verspanen materiaal dit toelaat.)
 

  • Voor moeilijk te verspanen materialen zoals: gelegeerd staal tot 1.500 N/mm2, roestvast staal, superlegeringen zoals lnconel, Monel, Hastelloy en Titaan
  • Nog hogere hardheid, warmtebestendigheid en slijtvastheid

Wat is een hardmetaal lintzaag?

Een hardmetaal lintzaag (ook wel bekend als carbide bandzaagbladen) worden gebruikt voor het verspanen (verzagen) van zeer harde of uiterst sterke materialen. Denk maar aan staalsoorten met een chroom of nikkel legering die je heel moeilijk kan verzagen met bi-metalen bandzaagbladen.

Net zoals bi-metaal lintzagen bestaat de rug van een hardmetaal zaagblad uit verenbandstaal maar hier bestaan de tanden van de zaag uit hardmetaal.

Welke uitvoeringen bestaan er?

Bij een hardmetaal lintzaag kunnen we 2 soorten uitvoeringen onderscheiden waarbij het verschil voornamelijk zit in de zaagtanden:
 

  • Opzet van hardmetaal korrels op de zaagtanden
  • Tanden op bepaalde afstand op het rugmateriaal gesoldeerd
     

De uitvoering met hardmetaal korrels wordt vooral gebruikt voor het grovere werk, zeg maar verpulveren. Hierbij denken we bv. aan materialen die versterkt zijn met glasvezel, keramiek, of bv. bij het recyclageproces van autobanden.

 

Bij de hardmetaal lintzagen met gesoldeerde tanden zien we bij heel wat merken 2 veelvoorkomende vertandingen terug.
 

  • Triple-Chip vertanding (1): Hier zijn de tanden verschillend geslepen. Hierdoor wordt de zaagsnede in 3 stappen gerealiseerd.
     
  • Set-Style vertanding (2): Bij deze vertanding zijn de tanden link-rechts geschrankt. Deze zaagbladen zijn moeilijker en ook duurder om te fabriceren, maar ze kunnen de productiviteit aanzienlijk verhogen.

Ook bij hardmetaal zaagbladen komt het steeds vaker voor dat de zaagbladen gecoat worden, wat een hogere productiviteit met zich meebrengt. Een veelgebruikte coating is TiAlN. Deze coating beschermt de tanden tegen hitte en slijtage.

Eigenschappen van een hardmetaal lintzaag

  • In principe inzetbaar voor alle metaalsoorten zolang het gaat over vol materiaal of zeer dikwandige buizen
  • Uitvoering met hardmetaal korrels dienen eerder voor verpulveren van materialen zoals glasvezel versterkte werkstukken, keramiek, autobanden...
  • Hardmetalen bandzagen verhogen de machine productiviteit en geven het hoogste rendement. Je kan immers aan veel hogere snelheden werken omdat hardmetaal beter bestand is tegen warmte
  • Zagen met hardmetaal tanden vereist een stabiele lintzaagmachine die hoge snelheden aankan (hardmetaal houdt niet van trillingen)
  • Zijn meestal duurder dan bi-metaal varianten
  • Hardmetaal lintzagen kunnen niet herslepen worden

De juiste keuze maken

Je kiest best voor een hardmetaal bandzaagblad als:
 

  • Het te zagen materiaal te hard is om met bi-metaal bandzagen te verzagen
  • Wanneer de bandzaagmachine zorgt voor vertraging in je productieproces. Met een hardmetaal bandzaagblad kan je de productiviteit van je zaagmachine aanzienlijk verhogen
  • Je de laagste kost per zaagsnede wil bereiken bij het zagen van volle materialen (met een daarvoor geschikte zaagmachine)  
     

Zijn bovenstaande punten niet van toepassing voor je zaagproces? Dan kan je kiezen voor een bi-metaal bandzaag. Hou daarbij rekening met de 2 belangrijkste kwaliteitstypes: M42 of M52.