Schuurmaterialen: technieken

Een schuurproces kan verschillende doelen hebben, maar in elk van hen moet op een verantwoorde wijze een bepaalde afwerkingsgraad bereikt worden. Uiteraard is het gebruik van hoogkwalitatieve schuurmaterialen aangewezen.

 

  • Schuren is een oppervlaktebehandeling waarbij een schuurmateriaal over het werkstuk gewreven wordt om het oppervlak op te ruwen of gladder te maken. Schuren kan manueel of machinaal gebeuren.
     
  • Polieren of polijsten is een schuurproces waarbij het oppervlak van het werkstuk glad wordt geschuurd tot het glanst als een spiegel. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van een polijstpasta.
     
  • Bij het structureren van een werkstuk wordt de bestaande structuur van het materiaal hersteld of wordt er een totaal nieuwe structuur aangebracht. De meest voorkomende structuren bij RVS zijn een geborstelde of een geslepen finish. Maar ook gewolkte inox, een matte afwerking waardoor eventuele krassen door gebruik veel minder zichtbaar zijn, is een structuur die kan aangebracht of gereproduceerd worden.
     
  • Doorsnijden of doorslijpen is een verspaningstechniek waarbij een stuk van het werkstuk gescheiden wordt, net als bij zagen. Voor het doorslijpen van metaal worden snijschijven gebruikt.
     
  • Ontbramen of afbramen is het verwijderen van scherpe opstaande randen aan een werkstuk. Een braam kan ontstaand door koude metaalbewerking boren, ponsen, zagen, enz.
     
  • Lasnaden of bepaalde stukken van een materiaal kan men wegslijpen.
     
  • Om te ontlakken en te ontroesten worden voornamelijk vergevingsgezinde schuurmaterialen gebruikt. Met deze niet-agressieve producten wordt gegarandeerd dat de basisconstructie niet beschadigd wordt en kan u dus veilig de coatings, verf of oxidatie verwijderen. Ook walshuid verwijderen gebeurt op dezelfde manier.

Korrelsoorten bij schuurmaterialen

De schuurkorrel is bij schuurmaterialen verantwoordelijk voor de materiaalafname Het verspanend vermogen van een schuurkorrel wordt bepaald door zijn vorm, structuur, hardheid, taaiheid, broosheid, hittebestendigheid en oriëntatie.

De taaiheid of broosheid van een korrel zijn, naast de hardheid, zo mogelijk van nog groter belang om de efficiëntie van een schuurkorrel bij een bepaalde toepassing te kunnen beoordelen. Hoe brozer een korrel hoe minder druk er nodig is om de korrel doen uit te breken en nieuwe scherpe snijranden te creëren. Minder druk zorgt voor minder warmteontwikkeling en een verbeterde afwerkingsgraad. Hogere broosheid is dan weer verantwoordelijk voor een kortere levensduur.
 

De metaalindustrie kent vier verschillende korrelsoorten:
 

  1. Korrels van aluminiumoxide of korund zijn hard en slijtvast, maar minder scherp met verhoudingsgewijs veel warmteontwikkeling tot gevolg.
     
  2. Zirkoniumkorrels zijn uitermate scherp, tamelijk hard maar bijzonder taai en bestand tegen grote wrijvingskrachten en warmteontwikkeling. De korrels breken tijdens de bewerking open wat resulteert in constant nieuwe snijvlakken.
     
  3. Korrels van siliciumcarbide zijn het scherpst en hardst, maar terzelfdertijd enorm broos. Het materiaal behoeft maar een geringe druk waardoor de warmteontwikkeling uiterst gering is. Hierdoor zijn deze korrels zeer geschikt voor non-ferro toepassingen.
     
  4. Keramische korrels zijn hard, taai en scherp. Dankzij de micro-structuur breken de korrels al bij gematigde druk, waardoor steeds nieuwe snijkanten ontstaan. Het schurend vermogen blijft nagenoeg constant.


Korrelgrootte

De korrelgrootte bepaalt de snelheid van het proces als ook de afwerkingsgraad.
 

Korrelvormen

  • In de meeste toepassingen wordt er gebruik van maakt van de conventionele enkelvoudige korrel.
     
  • De Precisie geslepen korrel (PSG = Precision Shaped Grain) is een driehoekige gekalibreerde keramische korrel, die georiënteerd in de richting van het werkstuk aangebracht wordt. De korrels slijten gelijkmatig af en behouden hun driehoekige vorm, hetgeen een beperkte warmteontwikkeling garandeert en een extreem rendabele gebruiksduur. Precisie geslepen korrels werken agressief en snel.
     
  • De compacte of samengestelde korrel. Hiervoor worden een aantal korrels verwerkt tot een grote korrel alvorens ze op de drager aangebracht worden. Een samengestelde korrel heeft bij de aanzet een licht lager verspanend vermogen, maar maat dit ruimschoots goed door extreem lange levensduur. 3-5 keer langere levensduur is geen uitzondering. Compacte of samengestelde korrels kunnen presteren onder zware werkdruk.
     
  • De geometrisch samengestelde korrel is  een innovatief schuurmateriaal geproduceerd met perfect gekalibreerde schuurkorrels in piramide vorm. Deze driedimensionale schuurkorrels van exact gelijke hoogte zorgen voor een snelle verspaning en een uniforme en repliceerbare finish zonder diepe krasvorming of gevaar op bramen. Dit product is speciaal ontwikkeld voor moeilijk bewerkbare materialen zoals RVS en exotische legeringen. Schuurmaterialen met geometrische samengestelde korrels werken snel en leveren een gelijkmatig doch ruw oppervlak of. Dit is vooral de ideale tussenstap voor spiegelglans.

 

Schuuractieve toevoegingen

Met schuuractieve toevoegingen wordt getracht de warmteontwikkeling tijdens het schuren te verminderen, het vollopen van de schuurkorrels tegen te gaan en de abrasieve eigenschappen van het schuurmateriaal te verbeteren.

Om rendabel te slijpen, schuren of polijsten is gebruik van het juiste materiaal in combinatie met de geschikte schuurmachine of polijstmachine en correcte paramaters van groot belang. Laat je daardoor bijstaan door experts op dat vlak.

 

Interessante links