Wat is  HARDOX?


HARDOX is een speciale harde, slijtvaste staallegering die wordt geproduceerd en geëxporteerd door de Zweedse staalproducent SSAB. HARDOX is hard en krasvast en slijt daardoor nauwelijks, ook bij zware mechanische belasting. Daarom wordt HARDOX veel gebruikt bij laadbakken voor kiepwagens en is het zeer geschikt voor graafbakken van kranen en bulldozers. HARDOX wordt ook veel toegepast bij slijtplaten.


Wat zijn de eigenschappen van HARDOX?


HARDOX is slijtvast en heeft een uniforme vlakheid. Daarnaast heeft het metaal een hoge hardheid en is het sterk. Het is echter niet alleen de oppervlakte van het materiaal dat hard is. Het materiaal is ook door de oppervlakte heen hard. Dat zorgt er voor dat wanneer de oppervlakte is afgesleten het materiaal hard blijft en dus niet harder gaat slijten. Verder kan men HARDOX goed lassen en kan het materiaal goed worden bewerkt. Bij lage temperaturen blijft het metaal goed stootvast. 

HARDOX is verkrijgbaar in HARDOX 400, HARDOX 500 en HARDOX 600 het getal achter de naam HARDOX geeft de globale hardheid op de schaal van Brinell aan. Wat HARDOX echt tot een uniek product maakt is dat het naast erg hard is ook bijzonder taai is. Dit maakt het materiaal wel lastig om in te boren, frezen of zagen, maar zorgt wel voor het grote voordeel dat het bij onverwachte belastingen niet afbreekt


Welke gereedschappen gebruik je best voor HARDOX?

 

Vamatec levert verspanende gereedschappen zoals boren, verzinkfrezen en lintzagen voor de bewerking van HARDOX. Het lastige bij het boren en frezen is dat er door de taaiheid en veerkrachtigheid van het materiaal vaak trillingen ontstaan. Om HARDOX goed te kunnen verspanen is het belangrijk om de trillingen minimaal te houden.

Ben je op zoek naar de geschikte tool voor het verspanen van HARDOX, contacteer je verkoopadviseur

 

Interessante tools om HARDOX te bewerken: