Vamatec is naast bandzaagbladen ook gespecialiseerd in bandzaagmachines. We verdelen bandzaagmachines van industriële kwaliteit en mogen topmerken zoals Imet en Flott tot ons gamma rekenen. Bovendien kan u rekenen op de jarenlange expertise van onze verkoopadviseurs en helpen we jou bij het optimaliseren van je zaagproces.

Bij Vamatec kan u vertrouwen op een zorgeloze aankoop: ontdek onze 4 pijlers.

Het verschil tussen bandzaagmachines en cirkelzaagmachines

In het algemeen kan gesteld worden dat bandzaagmachines, ook wel lintzaagmachines genoemd, veilig, gebruiksvriendelijk en uiteindelijk ook goedkoper zijn ten opzichte van een cirkelzaagmachine. Een cirkelzaagmachine is goedkoper in de aanschaf, de zaagbladen zijn echter duurder ten opzichte van een bandzaagblad. De investering in een duurdere lintzaagmachine verdient zich al snel terug door de goedkopere zagen en goedkoper kost per zaagsnede. Een bandzaagmachine heeft doorgaans ook een grotere capaciteit.
 

Soorten bandzaagmachines

Bandzaagmachines zijn breed inzetbaar in de metaalindustrie. Ons leverprogramma bestaat uit manuele bandzaagmachines, gravitatie bandzaagmachines, halfautomatische en volautomatische zaagmachines. Deze kunnen al dan niet onder hoek zagen.

   Handbediende of manuele bandzaagmachine

   Er bestaan zowel draagbare, mobiele als stationaire handbediende, manuele bandzaagmachines. Dit zijn eenvoudige bandzaagmachines voor het sporadisch zagen van kleinere materialen. Het materiaal wordt manueel opgespannen en de zaagboog wordt manueel naar beneden gebracht en na het einde van de zaagsnede terug naar boven.

   Gravitatie of auto-cut bandzaagmachine

   Een gravitatie of autocut bandzaagmachine is een eenvoudige zaagmachine voor het zagen van kleinere materialen in kleine series. Het materiaal dient manueel opgespannen en losgemaakt te worden. Voor het zakken zijn er 3 modi, waarvan de laatste het meest populair is:

   • Manueel zagen
   • Manueel zagen met rem
   • Automatisch zagen met regelbare daalsnelheid. De zaagboog stopt op het einde van de zaagcyclus en moet daarna terug manueel naar boven gebracht worden. Imet onderscheidt zich van de meeste andere merken door het feit dat er na het omhoog brengen geen extra knopjes of kraantjes dienen geactiveerd worden om de zaagboog boven te houden.

   Halfautomatische bandzaagmachine

   Met een halfautomatische bandzaagmachine gebeurt zowel het klemmen als het zakken en omhooghalen van de zaagboog automatisch na 1 druk op de startknop. De betere machines, zoals Imet, beschikken over een mechanische inrichting (positie sensor) die het zaagframe in ijlgang tot boven het werkstuk laat zakken om daarna over te gaan naar de ingestelde voeding. Het einde van de zaagsnede wordt door een andere sensor gedetecteerd. De kleinere tot middelgrote uitvoeringen zijn scharniermodellen. De grote versies beschikken over twee kolommen. Er zijn halfautomatische lintzaagmachines die enkel op 0° kunnen zagen terwijl andere langs links of zowel links als rechts in het verstek kunnen zagen. Halfautomatische bandzaagmachines zijn geschikt voor kleine tot middelgrote series.

   Volautomatische bandzaagmachine

   Een volautomatische bandzaagmachine is geschikt voor middelgrote tot grote series. Het verschil met een halfautomatische bandzaag is dat het materiaal ook automatische doorgevoerd wordt, zodat het afgezaagd wordt op de geprogrammeerde lengte.

   De kleinere tot middelgrote uitvoeringen zijn scharniermodellen. De grote versies beschikken over twee kolommen. Er zijn volautomatische lintzaagmachines die enkel op 0° kunnen zagen terwijl andere langs links of zowel links als rechts in het verstek kunnen zagen. Terwijl de eerste uitvoering vooral voor massieve materialen gebruikt wordt, wordt de versie met verstek meer gebruikt bij het zagen van buizen en profielen.

   Uw zaagproces optimaliseren? We gaan voor de laagste kost per zaagsnede !

   De laagste kost per zaagsnede bereiken? Vamatec helpt u graag met het realiseren van deze doelstelling. In 5 eenvoudige stappen gaan we voor een optimaal rendement.

   De 5 stappen naar de laagste kost per zaagsnede

   Vraag een gratis testzaag aan !

   Uw zaagproces optimaliseren? Onze experten helpen u graag verder !

   Boek een vrijblijvend bezoek van een accountmanager    Maak een afspraak in de toonzaal