Je kennis uitbreiden over lintzagen metaal? (ook wel bandzagen genoemd) Deze gids maakt je wegwijs in alle basisbegrippen en technische parameters. Bovendien kom je te weten hoe je het juiste bandzaagblad kiest, waar je rekening mee moet houden tijdens het zagen en hoe je snel problemen kan oplossen. Kortom, alles wat je moet weten om je zaagproces voordeliger en efficiënter te maken!


Inhoud

Geen tijd om alles te lezen? Download GRATIS ons e-book de ultieme lintzagen en bandzagengids.

Wat zijn lintzagen metaal?

Lintzagen metaal of bandzagen, zijn lintvormige zaagbladen die een eindeloze lus vormen in een gesloten cirkel. Zo’n zaagblad heeft een lengte van enkele meters en wordt omheen de 2 wielen van een bandzaagmachine (ook wel lintzaagmachine genoemd) gespannen. 1 van de wielen wordt aangedreven door een motor. Zo wordt een ononderbroken zaagbeweging gecreëerd.
 


  Waarvoor worden ze gebruikt?

  • Zaaglinten worden ingezet voor het inkorten van materialen, lange stukken te verzagen of om contouren te zagen.
  • Ze zijn onmisbaar in de metaalindustrie. Zowel in de metaalconstructie als verspanende industrie spelen ze een belangrijke rol.
  • Worden gebruikt om allerhande metaalsoorten te verzagen zoals bv. ijzer, roestvrijstaal, aluminium, koper en staal.
  • Veelvoorkomende toepassingen zijn het verzagen van buizen, profielen en volle materiaalsoorten.
    

  10 belangrijke parameters bij lintzaagbladen

  Het is belangrijk om de basisbegrippen en parameters die gebruikt worden bij lintzagen metaal te begrijpen. Lintzaagbladen hebben 10 componenten die elk een rol spelen bij de efficiëntie van je zaagproces en dus ook bij het kiezen van de juiste bandzaag.
   

  1. Lengte van het zaagblad
  2. Hoogte
  3. Dikte
  4. Tandzetting
  5. Tandsteek / vertanding
  1. Tanden per inch (1 inch is 25,4 mm)
  2. Spaanhoek
  3. Tandholte
  4. Zaagtand
  5. Rug

  Hoogte, dikte en lengte van het bandzaagblad


  Een bandzaagblad heeft een lengte (1), hoogte (2), en dikte (3). Ze worden vaak zoals hierboven omschreven. Deze afmetingen zijn steeds een vast gegeven bij je zaagmachine. Met andere woorden, deze 3 parameters zijn volledig afhankelijk van de lintzaagmachine waarmee je werkt.

  De hoogte en dikte zijn steeds verbonden aan elkaar. Wanneer je een bandzaagblad gaat bestellen zal je merken dat beiden steeds samen vermeld staan:
  12.7 x 0.64,  12.7 x 0.90,  19 x 0.90,  27 x 0.90,  34 x 1.10,  41 x 1.30,  54 x 1.30,  54 x 1.60,  67 x 1.60

  TIP: Met een hoger zaagblad kan je meer druk op het zaagblad te zetten, waardoor er sneller door het materiaal kan gezaagd worden.
   

  Spaanhoek

  De spaanhoek gaat bepalen hoe de zaagtanden het te zagen materiaal gaan penetreren. Er zijn 2 soorten spaanhoeken bij lintzagen metaal:

  Spaanhoek van 0°

  • Wordt toegepast bij het zagen van dunwandige materialen en profielen
  • Bij een spaanhoek van 0° is de zaagtand niet agressief
  • De tand gaat minder snel het materiaal in
  • Wanneer een zaagtand onder een spaanhoek van 0° staat benut hij zijn maximale sterkte. Dit komt van pas wanneer de tand zwaar belast wordt.
    

  Een positieve spaanhoek

  • Een absolute must wanneer je massief gelegeerd staal en RVS gaat verspanen maar kan in principe gebruikt worden bij de meeste materialen
  • Bij een positieve spaanhoek zal de zaagtand sneller en gemakkelijker het materiaal penetreren
  • Een positieve spaanhoek heeft veel meer verspaningskracht dan een spaanhoek van 0°en biedt heel wat voordelen voor je zaagproces
  • Is de spaanhoek te agressief voor een bepaalde toepassing? Dan kan je overwegen om een lagere voeding te kiezen.

  Hoe kies ik de juiste lintzagen metaal?


  De keuze van het bandzaagblad heeft een grote impact op je zaagproces en productiekosten. Daarom is het heel belangrijk een weloverwogen beslissing te maken en de juiste lintzagen metaal te kiezen voor je zaagtoepassing. Een goed merk zoals bv. Wikus of InterSaw een stap in de goede richting, maar er komen nog veel meer factoren kijken bij het kiezen van bandzagen.
   

  • Kies de juiste tandsteek:
   De vertanding of tandsteek (tpi) heeft niet alleen een grote invloed op de kwaliteit van de snede, maar ook op de efficiëntie van je zaagproces. Een verkeerde tandkeuze leidt vaak tot tandbreuk. Daarbovenop kan de verkeerde keuze er ook voor zorgen dat je scheef gaat zagen met nefaste gevolgen voor je productiebudget zoals:
    
   • Het moeten weggooien van kostbaar materiaal
   • Verrichten van additionele handelingen waarvoor je extra tools nodig hebt
   • Beschadiging van de zaagmachine
     
  • Hardmetaal of bi-metaal?
   Bepaal of je een hardmetaal bandzaagblad of bi-metaal nodig hebt. De juiste keuze ligt niet altijd voor de hand. Het prijsverschil tussen de zaagbladen geeft soms een vertekend beeld t.o.v. de totale zaagkosten.
    
  • Hou rekening met de metaalsoort die je gaat verzagen:
   Een verkeerde match tussen je zaagblad en het te verzagen materiaal zorgt voor verminderde productie en reduceert de duurzaamheid van je bandzaagbladen.
    
  • Kies je voor coatings en speciale technologieën?
   Moderne, kwalitatieve zaagbladen zijn vaak voorzien van innovatieve technologieën zoals bv. speciale behandelingen en coatings. Deze kunnen je heel wat kosten besparen door bv. de inlooptijden te reduceren, de levensduur van je bandzaag te verlengen en het verzagen van het materiaal een pak efficiënter en sneller te maken.
    
  • Hou rekening met je bandzaagmachine:
   Je lintzaagmachine en de keuze van het zaagblad? Informeer je goed naar de mogelijkheden, want beiden spelen in op elkaar en bepalen je zaagkosten.

  Waarom lintzaagbladen op maat?


  Wanneer je lintzagen metaal bestelt mag je er in principe van uit gaan dat deze altijd op maat gemaakt wordt. Wat houdt dat nu juist in? Wel, voordat het bandzaagblad bij jou geleverd wordt zit deze nog op rol. Dat betekent dat deze eerst nog op de juiste lengte geknipt én vervolgens gelast moet worden alvorens ze geleverd kan worden. Je kan ook bij Vamatec terecht voor een lintzaagblad op maat.
   

  Er zijn 2 redenen waarom een bandzaag niet op voorhand gelast en geknipt wordt:
   

  1. Er zijn ontelbaar veel soorten lintzaagmachines. Klein, groot, horizontaal, verticaal… Elke bandzaagmachine heeft andere specificaties. Zoals we gezien hebben wordt de lengte, hoogte en dikte van het zaagblad bepaald door de lintzaagmachine waarmee je werkt. Dus elke bandzaagblad dat wordt besteld heeft andere specificaties.
    
  2. Daarnaast zal ook de keuze van de vertanding (TPI) afhangen van het te verzagen materiaal. Dus ook de vertanding zal bij elke zaag anders zijn.

  Zagen met lintzagen metaal

  Er zijn 2 zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je gaat zagen met lintzagen metaal:

  • Lintzaagbladen correct gebruiken verlengt de levensduur of standtijd van je zaaglint. Gebruik daarom de correcte parameters en instellingen tijdens het zagen
  • Veilig werken tijdens het zaagproces.

   Correct zagen met een lintzaagblad

   • Montage en voorbereiding: dubbelcheck of je het bandzaagblad zeker juist gemonteerd hebt op je zaagmachine. Is je werkstuk op de correcte manier opgespannen? Fout opspannen kan ervoor zorgen dat de zaagtanden beschadigd geraken.
     
   • Je lintzaagblad inlopen: heb je zonet een nieuwe zaag aangekocht? Vergeet niet om het zaaglint eerst in te lopen. Zo wordt schade aan de zaagtanden voorkomen en gaat je zaag veel langer mee. Hou er ook rekening mee dat een hardmetaal lintzaag evenals bi-metaal elk een eigen inloopprocedure hebben.
     
   • De juiste zaagparameters: hanteer steeds de correcte parameters en gebruik de juiste bandsnelheid, voedingssnelheid en voedingsdruk. Er bestaan verschillende tabellen die je hier op weg kunnen helpen.
     
   • Koelmiddelen en microdoseersystemen: afhankelijk van je zaagtoepassing kan je gebruik maken van koelvloeistoffen of een microdoseersysteem. Ga na welke van beide systemen het beste past in je productieproces, want ook dit heeft een invloed op de levensduur van je lintzagen metaal. Gebruik de juiste vloeistoffen en kies voor een kwalitatief merk. Zo voorkom je ook onaangename geuren bij je zaagmachine.

   Veilig werken tijdens het zagen

   Werken met zaagbladen is niet zonder risico. Daarom neem je best een aantal voorzorgen die je helpen om een veilige werkomgeving te creëren.

   • Een zaaglint oprollen of uitpakken? Wees extra voorzichtig. Door de veerkracht kan het bandzaagblad onverwachts openspringen met mogelijke letsels als gevolg.
     
   • Gebruik steeds een kwalitatieve veiligheidsbril. Spanen of fijne stukjes metaal kunnen ernstige oogletsels veroorzaken.
     
   • Bandzaagbladen zijn vlijmscherp en kunnen sneden veroorzaken. Stevige werkhandschoenen voorkomen heel wat ellende. Let ook op de juiste normering van je werkhandschoenen.
     
   • Ook een veiligheidshelm kan helpen om het risico op ongelukken te verminderen. In de metaalindustrie worden vaak zware werkstukken gehanteerd en verzaagd. Een werkhelm beschermt je hoofd tegen een mogelijk impact.

   Hoe kan ik voordeliger zagen?

   Je wil voordeliger zagen, maar weet niet goed waar te beginnen? Staar je alvast niet blind op de aankoopprijs van een zaagblad. Er zijn veel belangrijkere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je stukken goedkoper gaat werken.
    


   Voordeliger zagen met het juiste bandzaagblad

   Sta even stil bij de aankoop van je lintzagen metaal en informeer je goed alvorens je een zaaglint aankoopt. Door je te verdiepen in de verschillende technische parameters kan je stukken voordeliger zagen. Het vergt wat denkwerk, maar dat is gelukkig een éénmalige oefening. Van zodra je de juiste match gevonden hebt tussen bandzaagblad, zaagtoepassing en je bandzaagmachine kan je deze specificaties blijven hanteren.

   Heb je geen tijd om alles uit te zoeken, of geraak je er niet volledig uit? Contacteer Vamatec. Onze specialisten helpen je graag om het juiste zaagblad te kiezen.
    

   Een perfect afgestelde bandzaagmachine zaagt voordeliger

   Kwalitatieve bandzagen kunnen nog beter renderen op een perfect afgestelde bandzaagmachine. Je bent al goed op weg als je het bandzaagblad correct gebruikt. Dat is een eerste belangrijke stap om voordeliger te werken.

   Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kan je ervoor kiezen om je bandzaagmachine te finetunen. Het vergt gespecialiseerde kennis maar loont absoluut de moeite. Bij Vamatec gebruiken we hiervoor een 5-stappen methode die volledig gericht is op het optimaliseren van de bandzaagmachine en het zaagproces.
    

   Kost per zaagsnede of de aankoopprijs van bandzagen

   Een bijkomende impact op je zaagkosten is de invalshoek waarmee je zaagkosten in rekening gaat brengen. Vaak wordt enkel gekeken naar de aankoopprijs van een zaagblad. Maar dit is geen reële weergave van je zaagkosten. De aankoopprijs van een bandzaag is slechts een fractie van de totale zaagkost en is niet de belangrijkste factor om voordeliger te werken.

   Een correcte analyse van je zaagkost maken? Dat doe je door de kost per zaagsnede te berekenen. Deze wordt (samen met de loon-en overheadkosten) voornamelijk bepaald door:

   • De snelheid per zaagsnede
   • De levensduur van het bandzaagblad/ het aantal gezaagde vierkante meter

    Problemen oplossen met lintzaagbladen


    Afgebroken zaagtanden, bandbreuk, spanen die zich vastlassen aan de tandpunten… Het zijn slechts enkele voorbeelden van problemen met lintzagen metaal die de kop kunnen opsteken tijdens het verzagen van materialen. Heel vervelend want dit soort problemen onderbreken je productie en kosten je veel tijd.


    Algemene oorzaken van zaagproblemen:

    • Onjuiste inloopprocedure.
    • Te hoge bandsnelheid voor het soort materiaal dat wordt verzaagd. Dit genereert een hoge temperatuur ter hoogte van de tandpunt, wat resulteert in versnelde tandslijtage.
    • Een lage voedingssnelheid zorgt ervoor dat de tanden wrijven in plaats van penetreren. Dit komt het meest voor bij werkhardende materialen zoals roestvast staal en gereedschapsstaal.
    • Onvoldoende snijvloeistof door onvoldoende toevoer, onjuiste mengverhouding of gebruik van een niet geschikt product
    • Onjuiste keuze van type bandzaag en vertanding voor de toepassing.
    • Overmatige voedingssnelheid of voedingsdruk.
    • Versleten, ontbrekende of onjuist geplaatste spaanborstel.
    • Onjuiste bandspanning.


    Oplossingen voor specifieke problemen met je bandzagen

    Heb je bovenstaande zaken gecontroleerd maar vind je nog steeds geen oplossing? Er kunnen specifiekere oorzaken aan de basis van je probleem liggen. Check even onze handleiding met oplossingen voor 20 zaagproblemen.

    Geraak je er niet helemaal uit? Contacteer Vamatec. Onze experten helpen je graag verder!