kernboorhouder

Stel, je staat op het punt snel wat gaten te boren met je kernboormachine. Net wanneer je van start wil gaan merk je dat de kernboor helemaal niet past in de kernboorhouder. Best frustrerend niet? Wees gerust, je bent niet de enige, dit komt wel vaker voor. Daarom zetten we alle soorten opnames en aansluitingen even op een rijtje. Zo hoef je nooit meer tijd te verliezen.

Compatibiliteit tussen kernboorhouder en kernboor

Je wil een kernboor aankopen, maar wat is nu de juiste opname? Belangrijk om weten want de boor heeft immers de juiste aansluiting nodig om in de kernboorhouder te passen.

In hoofdzaak zijn kernboren beschikbaar in 3 soorten opnames, maar er is nog een 4de soort, die eigenlijk een combinatie is van 2 andere types. Hieronder bespreken we de 4 soorten opnames in detail.

Weldon opname

Je herkent de Weldon opname aan de 2 vlakke kanten. Het vastzetten gebeurt met behulp van de 2 schroeven die zich in de kernboorhouder bevinden. Deze moeten aangeschroefd worden tegen de vlakke kanten van de aansluiting. De aansluiting zelf heeft een diameter van 32mm. De opname heeft een boordiameter van 19,05mm tot 60mm.

Weldon opname

Nitto One Touch

Kenmerkend voor de Nitto One Touch zijn de 4 vlakke kanten. 3 ervan zijn voorzien van een gat. Wat is dan de functie van het 4de vlak? Wel, dit is eigenlijk een spanvlak, het laat toe om deze opname ook in een Weldon kernboorhouder te gebruiken. Dit is een snelwisselopname met een schachtdiameter van 19,05mm.

Nitto one touch

Weldon One Touch / Universal

We hadden het eerder over een opname die 2 soorten combineert. De Weldon One Touch / universal combineert de klassieke Weldon opname en de Nitto One Touch. Kernboren met deze opname zijn compatibel met beide kernboorhouders. Je kan dit type herkennen aan de 3 axiale groeven waarbij elke groef is voorzien van een gat. De schachtdiameter is 19,05mm.

Weldon One Touch

Fein Quickin

De Fein Quickin opname kan je niet combineren met de andere types. Het is een snelwisselopname met een schachtdiameter van 18mm. Rondom vinden we 3 gaten terug. Je kan dit type enkel gebruiken met magneetboormachines of kernboormachines van het merk Fein.

Fein Quickin

Kernboor adapter: een alternatieve oplossing

Is je de opname van je kernboor niet compatibel met de kernboorhouder, maar wil je deze toch gebruiken? Dan kan je opteren om een kernboor adapter te gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld kernbooradapters die Nitto One Touch compatibel maken met een Weldon aansluiting of bv. van Fein Quickin naar Weldon. Wil je een gewone boorkop gebruiken op je magneetboormachine? Hiervoor bestaan adapters van Weldon One Touch naar naar 1/2” x 20 UNF.