excentrische schuurmachine

Wat is een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine is een elektrisch handgereedschap dat gebruikt wordt voor het schuren van allerhande materiaalsoorten waaronder hout, metaal en kunststof. De werking van deze machine zit eigenlijk al in z’n naam vervat en wordt gekenmerkt door de excentrische beweging. Dat betekent dat de machine zowel een roterende als oscillerende (ellipsvormige )beweging maakt. Hierdoor krijg je willekeurige, overlappende bewegingen bij het schuren. Dit zorgt ervoor dat de kans op krasvorming (aan het oppervlak) wordt geminimaliseerd.

Toepassingen 

Een excentrische schuurmachine kan voor verschillende schuurtoepassingen en afwerkingen ingezet worden. De veelzijdigheid van deze machine maakt het een onmisbare tool in de metaalindustrie, maar ook in tal van andere sectoren.
 

  • Oppervlakken voorbereiden: reinigen en/of egaliseren van bv. metaaloppervlakken ter voorbereiding van het aanbrengen van verfsoorten of coatings.
  • Roest en corrosie: Excentrische schuurmachines worden vaak ingezet om roest en corrosie te verwijderen.
  • Polijsten: mits gebruik van het correcte schuurmiddel (en polijstpasta) kan deze machine ook ingezet worden als polijstmachine en gebruikt worden om te polijsten en een glanzende afwerking van het werkstuk te verkrijgen.
  • Lasnaden schuren: ook voor het wegwerken of afronden van lasnaden kan je gebruik maken van deze schuurmachines.
  • Verwijdering van verf en vernissen.

Voordelen 

Een excentrische schuurmachine biedt een aantal zeer interessante voordelen:

  • Je kan zowel vlakke als gebogen oppervlakken bewerken.
  • Dankzij de excentrische beweging ga je sneller materiaal verwijderen.
  • Minder kans op krassen
  • Tal van opties beschikbaar
  • Mooiere schuurresultaten

Soorten excentrische schuurmachines

Er zijn verschillende soorten excentrische schuurmachines op de markt. Zo zijn er compacte handversies en grote robuuste uitvoeringen.
 

  • De compacte excentrische schuurmachine is omwille van z’n beperkte afmetingen en licht gewicht heel gemakkelijk te hanteren. Zo kan je eenvoudig manoeuvreren om moeilijk bereikbare plaatsen te bewerken. Deze machines werken met een kleinere schuurpad waardoor ze heel geschikt zijn voor bewerkingen die een grotere precisie vereisen. 
     
  • De grote, robuuste uitvoeringen zijn vooral geschikt voor het bewerken van grote oppervlakken. Ze beschikken dan ook over een grotere schuurpad. Tegelijkertijd betekent dit dat ze, in tegenstelling tot hun kleinere broertje, niet geschikt zijn voor precisiewerk. Vaak kan je deze schuurmachines ook uitrusten met een stofafzuiging, waardoor de hoeveelheid stof die vrijkomt tijdens het schuren sterk gereduceerd wordt.


Verder zijn er zowel machines op accu als netstroom te vinden. 

7 belangrijke aankooptips

  1. Hou rekening met het type schuurwerk: moet er met precisie geschuurd worden of moet je grote oppervlakken bewerken? De grootte van de schuurpad speelt hierin een belangrijke rol.
     
  2. Vermogen: Hoe hoger het wattage hoe krachtiger de excentrische schuurmachine. Zeker bij het schuren van harde metalen is dit een belangrijke factor.
     
  3. Ergonomie: alvorens je de machine aankoopt check je best even of ze goed in de hand ligt. Zo voorkom je vermoeidheid bij langdurig gebruik.
     
  4. Merk & kwaliteit: kies voor een betrouwbaar merk. Schuurmachines worden onderworpen aan uitdagende omstandigheden en krijgen heel wat te verduren.
    Een kwalitatief toestel is dus geen overbodige luxe. De schuurmachines van bv. Flex hebben een uitstekende reputatie en bieden een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding.
     
  5. Schuurbeweging: dubbelcheck of de schuurmachine wel degelijk een excentrische beweging heeft. De schuurpad moet dus zowel roteren als oscilleren.
     
  6. Trillingen: kies voor een schuurmachine met beperkte trillingen. Moderne en kwalitatieve uitvoeringen zijn vaak voorzien van technologie die het trilling gehalte gaat reduceren. Niet onbelangrijk, zeker bij langdurig of intensief gebruik.
     
  7. Accu of netstroom: waar, wanneer en met welke intensiviteit ga je de schuurmachine gebruiken? Hou rekening met deze factoren bij het kiezen tussen een accu-of netstroom uitvoering.

Schuurmiddelen voor je excentrische schuurmachine

Ook bij excentrische schuurmachines is de keuze van een kwalitatief schuurmiddel heel belangrijk om tot een bevredigend eindresultaat te komen. Hiervoor gebruikt men velcroschijven. Er zijn 2 type velcroschijven:

 

  • Velcroschijven op basis van schuurpapier: klassieke velcroschijven waarbij het schuurmiddel bestaat uit schuurpapier. 
     
  • Driedimensionale / unitized velcroschijven: de nieuwste generatie van schuurmaterialen. Deze bestaan uit een 3D-web van nylondraden, doordrenkt met een in kunsthars vermengde schuurkorrel, samengelijmd en warm geperst. Deze combineren een redelijke agressiviteit met een uitstekende finish.
     

Excentrische schuurmachines correct gebruiken

Hoe je de schuurmachine gaat hanteren is minstens even belangrijk als de kwaliteit van het toestel zelf. We geven graag enkele tips mee:
 

  • Zorg steeds voor de nodige bescherming vooraleer je aan de slag gaat. Met een goede veiligheidsbril en stofmasker bescherm je jezelf tegen stof en opvliegende deeltjes tijdens het schuren.
     
  • Controleer frequent de staat van het schuurmiddel, zeker bij intensieve bewerkingen. Zo behoud je optimale prestaties. Zorg dus tijdig voor vervanging.
     
  • Tijdens het schuren zelf houd je de machine best in beweging. Zo wordt teveel druk op één specifieke plaats vermeden en krijg je een mooi, gelijkmatig eindresultaat.
     
  • Voor een geleidelijke afwerking start je met een schuurmiddel voorzien van een grovere korrel, om stapsgewijs te evolueren naar een schuurmiddel met een fijnere korrel.
     
  • Controleer regelmatig de stofafzuiging van de excentrische schuurmachine en reinig tijdig. Zo blijft een optimale luchtstroom gegarandeerd. Dit komt de levensduur van de machine ten goede.
     
  • Heb je een schuurmachine met een variabele snelheid? Check op voorhand welke snelheid passend is voor de specifieke materiaalsoort die je moet bewerken. Ook het gewenste eindresultaat (grof/fijn) speelt hier een rol.