polijsten van metaal

Bij het polijsten van metaal komen heel wat verschillende materialen en technieken bekijken. In deze blog kom je te weten hoe je een perfect glanzend afwerking bereikt en waar je best rekening mee houdt.

Inhoud:

Wat is polijsten?

Polijsten is een veelvoorkomende en belangrijke oppervlaktebehandeling in de metaalindustrie. Deze schuurtechniek wordt gebruikt om een gladde, glanzende afwerking te creëren bij metalen oppervlakken. Dit kan gebeuren in verschillende gradaties, afhankelijk van de toepassing en het gewenste eindresultaat (bv. spiegelpolijsten). Polijsten is dus een bewerking waarbij de focus ligt op afwerking en het verkrijgen van een mooi esthetisch effect.

Het polijstproces zelf omvat het verwijderen van krassen en ruwheden evenals het egaliseren van onregelmatigheden aan het oppervlak. Hierdoor krijgt het werkstuk een mooie visuele afwerking en wordt de duurzaamheid van het metaal verbeterd.

Toepassingen 

  • Automobiel sector: het polijsten van een carrosserieën is één van de bekendste toepassingen van polijsttechnieken. Na het aanbrengen van een lak worden kleine onvolkomenheden weggewerkt zoals bv. krassen of doffe plaatsen. Er hoogglanzend effect zorgt voor een aantrekkelijk esthetisch effect. Ook chromen bumpers, velgen en uitlaatpijpen worden vaak onderworpen aan deze techniek.
     
  • RVS onderdelen: polijsten is ook bij industriële producties en toepassingen een veelgebruikte techniek. Denk maar aan het bewerken van roestvrije componenten zoals kleppen, fittingen, platen en buizen. Naast het visueel effect wordt ook de corrosiebestendigheid verhoogd. Bovendien wordt de oppervlakteruwheid van de componenten sterk verminderd waardoor ze gemakkelijker te reinigen zijn.
     
  • Metalen mallen: matrijzen worden vaak gepolijst om de kwaliteit van de gegoten onderdelen te verbeteren. Op deze manier wordt ook het risico op vastlopen van het materiaal verminderd.
     
  • Precisie-instrumenten: bij de vervaardiging van instrumenten zoals halfgeleiders en optische lenzen is een glad oppervlak veelal een must. Ook daar worden de metaaloppervlakken onderworpen aan een grondig polijstproces.
     
  • Decoratieve doeleinden: in de (interieur) architectuur worden tal van metalen objecten verfraaid met polijsttechnieken. Denk bv. aan trapleuningen, balustrades en tal van andere toepassingen.


Soorten polijsttechnieken

Er zijn verschillende technieken die je kan gebruiken om metaaloppervlakken te gaan polijsten. De keuze van de techniek hangt samen met het eindresultaat dat je wil bereiken en de metaalsoort die moet bewerkt worden.

  • Handmatig: hiervoor wordt veelal gebruik gemaakt van schuurpapier en polijstblokken voor het verwijderen van kleine imperfecties bij kleine oppervlakken.
     
  • Machinaal polijsten: hiervoor gebruik je een polijstmachine. Het is een efficiënte manier op grotere oppervlakken te bewerken. Dankzij de aangedreven, roterende beweging van de machine kan je (mits correct gebruik) een consistente afwerking verkrijgen. Je dient rekening te houden met diverse factoren bij de aankoop van zo’n polijstmachine. Denk maar aan het wattage, toerental, type accu enz…

    Er zijn tal van schuurmaterialen beschikbaar die je gebruikt in combinatie met een machine zoals polijstschijven, polijstwielen, lamellenschijven en polijstborstels.
     
  • Elektrolytisch: een techniek die toegepast wordt met behulp van een elektrolytische oplossing om een spiegelglans effect te verkrijgen. Deze methodiek wordt vaak toegepast op metalen met een complexe vorm.
     
  • Magnetisch: door middel van metalen pinnen en een magnetische vloeistof wordt het metaaloppervlak gepolijst en een egale, uniforme afwerking bereikt.

    Hierbij moeten we vermelden dat vooral de eerste 2 technieken de meest gangbare zijn in de metaalindustrie.

Polijstmachines

Polijstmachines zijn natuurlijk niet weg te denken in de metaalindustrie. Omdat het eindresultaat bij polijsten voor een groot deel staat of valt met de kwaliteit en performantie van de machine maak je best een weloverwogen keuze. Check zeker onze koopgids voor polijstmachines vooraleer er ééntje aanschaft. Ook met excentrische schuurmachines kan gepolijst worden.
 

Er zijn 3 veelvoorkomende machines: 

  • De roterende machines zijn vooral geschikt voor het grovere polijstwerk en het verwijderen van krassen.
     
  • De oscillerende machines zijn vooral geschikt voor het fijnere polijstwerk en het bereiken van een hoogglanzende finish. Deze polijstmachines maken een heen-en-weer beweging.

    De machines van Eisenblätter genieten een uitstekende reputatie. Denk maar aan de populaire Eisenblätter Varilex Polisher Akku & Varilex Polisher HT.
     
  • Satineermachines: je kan ook polijsten met een satineermachine, ook wel schuurroller genoemd.

Polijsten met het juiste middel

Polijsten doe je natuurlijk met een geschikt polijstmiddel. Er zijn verschillende polijstmiddelen zoals polijstpasta’s, vloeistoffen en poeders. Wat is nu de juiste keuze? Wel, laat de beslissing vooral afhangen van het type metaal dat je wil bewerken én het eindresultaat dat je wenst te bereiken. Een overzicht:

  • Grof polijstmiddel: gebruik je voornamelijk om krassen en imperfecties te verwijderen. Deze middelen zijn geschikt voor ruw polijstwerk.
     
  • Fijn polijstmiddel: wens je een hoogglanzende afwerking? Dan kies je best voor fijnere polijstmiddelen.
     
  • Specifieke polijstmiddelen: er zijn ook middelen geschikt voor specifieke metalen zoals bv. roestvrijstaal, aluminium, messing enz…
     

Hoe polijsten?

Hoe polijsten om een optimaal eindresultaat te bereiken? Een betrouwbare polijstmachine, evenals kwalitatieve polijstmiddelen-en materialen zijn een must voor een bevredigende afwerking. Minstens even belangrijk zijn de technieken en verschillende stappen die je doorloopt voor én tijdens het proces. We overlopen de belangrijkste factoren 

 

  • Reiniging: alles begint met een grondige reiniging van metaaloppervlak. Zorg ervoor dat het oppervlak vrij is van stof, vet (gebruik een ontvetter) en andere verontreinigingen.
     
  • Egaliseren: alvorens je start met het polijsten bewerk je het oppervlak best met schuurpapier of schuurschijven. Een grove korrel is hier aangewezen. Werk oneffenheden en krassen weg.
     
  • Stapsgewijs werken: polijsten doe je best stapsgewijs. Bij elke volgende stap gebruik je een schuurmiddel met een steeds fijnere korrelgrootte, zo maak je het metaal geleidelijk gladder. Dit verfijnt het polijstproces en bereidt het oppervlak voor op de volgende stap in het proces.
     
  • Polijstpasta-of vloeistof: breng de polijstpasta (of vloeistof) aan op het oppervlak van het werkstuk. De pasta bevat fijne schuurdeeltjes die ervoor zullen zorgen dat het polijstproces verder verfijnd wordt. Hierdoor wordt een mooie glans verkregen.
     
  • Optimale druk: tijdens het polijsten zelf oefen je een gelijkmatige druk uit. Zo worden ongewenste krassen vermeden en bereik je een uniforme afwerking.
     
  • Moeilijke plaatsen: als er moeilijk te bereiken plaatsen zijn doe je best beroep op polijstwielen. Deze kan je bevestigen aan een boor-of slijpmachine. Ze zijn perfect geschikt om lastige plekken of gebogen oppervlakken te polijsten.
     
  • Afwerking: om de laatste restanten van de polijstpasta te verwijderen kan je een zachte doek of polijstwiel gebruiken. Zo creëer je een glanzend afwerking.