Komt bovenstaand beeld je bekend voor? Een container vol met lamellenschijven die voor minder dan de helft opgebruikt zijn? Het weegt significant door op de kosten van je slijp-en schuurproces en wordt maar al te vaak over het hoofd gezien of zelfs vanzelfsprekend genomen.

Waarom uw huidige lamellenschijf zo snel in de vuilbak belandt

Quasi alle lamellenschijven hebben een rug van glasvezel of plastic verstevigd met glasvezel.  Zowel wanneer je vlakke als conische lamellenschijven gebruikt, bereik je op een bepaald moment de rand van het rugmateriaal. Op dit moment wordt de lamellenschijf met gemiddeld nog 55% schuurlinnen erop in de container gegooid. Een kostelijke aangelegenheid. Verder slijpen is uit den boze, want deeltjes van glasvezel zijn extreem schadelijk wanneer je ze inademt.

 

Maar het kan ook anders ! Ontdek hoe je meer rendement en productiviteit uit lamellenschijven kan halen:

Een nieuwe generatie lamellenschijven gaat verspilling tegen

De verspillingsgraad is natuurlijk niet logisch en tegelijkertijd nefast voor uw productiebudget. Maar.... problemen brengen vaak innovatie teweeg en gelukkig zijn er een aantal producenten die het initiatief genomen hebben om hun steentje bij te dragen aan een nieuwe generatie lamellenschijven.

We bespreken de voornaamste oplossingen van Eisenblätter en Globe. Beide zijn trouwens uitvoerig getest door ons team in onze demoruimte.

Trimfix, de oplossing van Eisenblätter

Trimfix Lamellenschijven van Eisenblätter hebben een achterkant met natuurlijke vezels.
Deze gelijkt sterk op de structuur die we ook bij glasvezel terugvinden, maar met tal van voordelen.

De steunplaat van natuurlijke vezelsamenstelling is zelftrimmend. Het voordeel van natuurlijke vezels is niet alleen dat ze gemakkelijk kunnen worden getrimd, maar ook dat ze een onschadelijke, aangename houtsnippergeur hebben tijdens het slijpen. Door dit trimmen kunnen de flappen tot hun laatste korrel worden opgebruikt, wat een groot voordeel is ten opzichte van conventionele glasvezelschijven die niet kunnen worden bijgesneden. Het bijgesneden materiaal kan eenvoudig met het huisvuil worden weggegooid omdat het van natuurlijk materiaal is gemaakt.


Daarnaast hebben de Trimfix lamellenschijven nog enkele andere voordelen:
 

  • Beter voor de gezondheid: geen schadelijke glasvezels
  • Visco-elastisch zodat er een groter contactoppervlak is: sneller werken met minder kans op putten en bijgevolg een betere afwerking
  • Warmte-reducerende eigenschappen, koele slijptemperatuur
  • Milieuvriendelijker door CO2-neutrale natuurvezel
  • Dempt trillingen en werkt aangenamer
  • Veiliger
  • Verhoogde rendabiliteit en productiviteit
  • Kostenbesparend
     

Meer weten over Eisenblätter Trimfix?

Download whitepaper

HT, het antwoord van Globe

  • Globe gebruikt minder brede lamellen maar legt de lagen wel dikker.
  • Er worden afwisselend twee verschillende soorten schuurlamellen gebruikt, omdat de onderliggende laag steeds vrij zou komen.-
  • De lamellen worden op een grotere hoek gemonteerd dan de traditionele , waardoor ze agressiever gaan slijpen en de onderste laag gemakkelijker vrijkomt.
  • De druk die de operator uitoefent, concentreert zich op een kleiner oppervlak, wat de afname en stofafvoer bevordert.
  • Door deze unieke constructie is er minder kans op dichtslibben van de lamellen, en kunnen alle lamellen quasi volledig opgebruikt worden.
  • Door zijn speciale structuur wordt maar max. 25% van het schuurmateriaal niet benut, tov. 55% verlies bij traditionele lamellenschijven.

Meer weten of HT-lamellenschijven?

Klik hier

Haal meer uit je lamellenschijf met het juist gebruik en overwogen keuze van haakse slijper

Wattage bij zirkonium en ceramische lamellenschijven

Gebruik bij voorkeur een haakse slijper van minstens 1.400 Watt bij zirkonium lamellenschijven en 1.600 Watt bij ceramische lamellenschijven.
 

Het ideale toerental, een niet te onderschatten factor

Het ideale toerental voor lamellenschijven is tussen 6.000 en 8.000 tpm, terwijl standaard haakse slijpers een toerental van 10.000 tpm hebben. Gebruik daarom bij voorkeur een haakse slijper met regelbaar toerental of een lager toerental, geschikt voor het gebruik van lamellenschijven.

Conclusie

Heel vaak wordt de prijs van een lamellenschijf genomen als referentie om een keuze te maken. Op het eerste zicht kan dit een goede basis lijken, maar als je de totale slijpkost bekijkt dan kom je bedrogen uit. De loonkost is in de meeste industrielanden immers een heel bepalende factor in de totale afwerkingskost van een werkstuk. Het is dus niet alleen de aankoopprijs maar ook de levensduur, de hoeveelheid materiaal dat kan verspaand worden als mede de snelheid waar mee dit gebeurt, die jouw totale kostprijs bepaalt.


Een bezoek van de Vamatec experten?

Vraag bezoek aan

 

Interessante links