Schuurrollen correct gebruiken

Werk je in de metaalindustrie? Dan is een satineermachine je waarschijnlijk niet onbekend. Naast een kwalitatief toestel is het minstens even belangrijk de schuurrollen en lamellenwielen op de juiste manier te hanteren. Zo gaat je schuurcilinder een stuk langer mee, en dat is natuurlijk mooi meegenomen niet? Hieronder delen we enkele tips met jou. Heb je nog vragen? Geef ons gerust een seintje!

Haal meer uit je schuurrollen en lamellenwielen

First things first, voor wie niet helemaal vertrouwd is met satineren leggen we kort uit wat het juist inhoudt. Satineermachines (niet te verwarren met polijstmachines) worden in combinatie met een schuurrol of lamellenwiel gebruikt om het oppervlak van een werkstuk te bewerken (schuren) en de structuur ervan te veranderen. We kunnen in grote lijnen 2 bewerkingen onderscheiden:

  • De originele structuur van het werkstuk wordt hersteld, terug naar z’n initiële vorm
  • Er wordt een volledig nieuwe structuur op het werkstuk aangebracht.

Bij roestvrijstaal (RVS) wordt heel vaak een geborstelde structuur of geslepen finish aangebracht. Ook matte afwerkingen zoals gewolkte inox komen vaak voor en worden gebruikt om de zichtbaarheid van eventuele krassen tot een minimum te herleiden. Satineren wordt soms verward met polijsten, toch zijn dit 2 compleet verschillende bewerkingen.

Hoe verhoog je de levensduur van lamellenrollen?

Wanneer je lamellenrollen gaat gebruiken pas je best niet te veel druk toe. Een te hoge druk veroorzaakt warmteontwikkeling die nadelig is voor de levensduur van je schuurcilinder. Bovendien verloopt de klus niet sneller door meer kracht toe te passen, integendeel, het verlaagt net de efficiëntie en het rendement.
 

Een schuurwiel of lamellenrol met diameter 115mm heeft een 100% langere levensduur dan wielen van 100mm én 80% meer levensduur dan wielen van 105mm.

Welke schuurwielen voor smalle werkstukken?


Wist je dat schuurwielen met een breedte van 50mm heel gemakkelijk op een regelbare haakse slijper te monteren zijn? Zo kan je eenvoudig een perfecte borstelstructuur op je werkstuk aanbrengen.

Ga je aan de slag met een smal werkstuk? Dan is het goed om weten dat schuurrollen van 50mm (breed) stukken handiger en prijsvoordeliger zijn dan hun bredere broertjes. Bredere schuurwielen worden namelijk snel hol uitgesleten. Hierdoor takelen ze vroegtijdig af en wordt veel kostbaar materiaal weggegooid.

Maar hoe monteer je nu een schuurwiel op je haakse slijper? Daar bestaan speciale assen voor zodat je het wiel eenvoudig kan monteren op je slijper.

Eisenblätter ontwikkelde trouwens een reeks schuurcilinders met geïntegreerde M14 draad. Deze kan je rechtstreeks op je haakse slijper monteren!

De juiste snelheid voor je schuurcilinder

Wat is nu de ideale snelheid voor je schuurcilinder en satineermachine? Wel, dat hangt af van je werkstuk, of beter gezegd, de materiaalsoort van je werkstuk en het soort afwerking dat je wil bereiken. Voor elke toepassing zijn specifieke schuurcilinders beschikbaar die elk een andere snelheid vereisen.

Weet je niet zeker welke snelheid het best past bij jouw toepassing? Download ons handig overzicht. Je vindt er alle snelheden terug.

Download snelheidsoverzicht

Hou ook rekening met deze factoren

  • Mix nooit materialen: gebruik steeds dezelfde rollen voor staal, RVS of aluminium.
  • Stel je snelheid af op de schuurrol of lamellenwiel die je gebruikt
  • Monteer de expansierollen correct !

 
Vergeet niet de nodige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:

  • Gebruik FFP 2 ademhalingsmaskers of evenwaardig
  • Zorg voor gehoorbescherming
  • Draag steeds een veiligheidsbril
  • Zorg voor handbescherming
  • Draag een werkschort of beschermend pak
  • Kijk de afzuiging na
  • Neem de gevarenwaarschuwingen op het product of de verpakking in acht
  • Alvorens je start: eerst 30 seconden proefdraaien

Hoe Duitsers het wiel heruitvonden.

Een leuk weetje: het Duitse Eisenblätter, zeg maar de Mercedes van de handslijpgereedschappen en-machines, is de firma die de legendarische POLY-PTX satineermachines uitvond evenals het ongeëvenaard gamma schuurrollen en lamellenwielen. Goed om weten: er bestaat nu ook een versie van de POLY-PTX op accu. Handig toch? Het volledig Eisenblätter gamma verkennen? Download hier de catalogus. Ook in onze webshop vind je heel wat Eisenblätter producten terug.