inox bewerken
  1. Vermijd contact tussen ijzer en inox  (risico op contaminatie en dus corrosie)
     
  2. Gebruik geen ijzerhoudende gereedschappen. Gebruik geen stalen messen of nagels om beschermfolie open te snijden, u kunt dit beter doen met een ceramisch mes of een koperen plaatje.
     
  3. Om inox door te slijpen of te polijsten, gebruik je slijpschijven en schuurmaterialen geschikt voor inox. Indien beschikbaar liefst met koelend additief. Gebruik gereedschappen niet door elkaar. Slijp zeker geen inox door met een slijpschijf waarmee reeds staal werd doorgeslepen.
     
  4. Gebruik een bandzaag die geschikt is voor het zagen van inox. Gebruik deze niet door elkaar met de zaag waarmee je staal zaagt.
     
  5. Werk steeds met een aangepaste snelheid. Bij het verwerken van inox  dient men aan een lagere snelheid te werken dan staal. Als het nu zagen, boren, frezen of schuren betreft:  pas steeds de snelheid aan.
     
  6. Zorg steeds voor een gescheiden verwerking van ijzer en inox. Waar dit niet mogelijk is, bescherm je het inox tegen ijzercontaminatie met een afdekdoek. Voor geen slijpwerken van staal uit in de buurt van RVS.
     
  7. Vermijd beschadigingen van het oppervlak. Elke beschadiging is een plaats waar mogelijk vuilresten zich vasthechten en verhoogt het risico op corrosie.
     
  8. Gebruik geschikte cleaners bij de eindafwerking. Vermijd chloorhoudende middelen, schuursponzen of schurende producten. Na reiniging met agressieve producten spoel je best overvloedig met water. Droog na reiniging de inox steeds af. Bij geborstelde of geslepen materialen do je dit steeds evenwijdig aan de slijprichting.
     
  9. Stel je toch corrosie vast, ook al is dit beperkt, onderneem actie om deze te verwijderen.
     
  10. Of het nu gaat om een haakse slijper, polijstmachine of excentrische schuurmachine, zorg ervoor dat je het inox oppervlak steeds bewerkt met een kwalitatief machine.
     
  11. Raad nodig? Contacteer de Vamatec verkoopadviseur.