Goed begonnen is half gewonnen

Als het nu gaat over metaalconstructie, metaalbewerking of machinebouw: alles begint bij het op lengte zagen van het basismateriaal. Alhoewel de meeste metaalbewerkingsprocessen starten bij de zaagmachine, wordt de techniek en de bandzaagmachine te vaak naar de achtergrond verdrongen.  Nochtans hoe beter de voorbewerking, hoe minder tijd en kosten er verloren hoeven te gaan in nabewerking. Een nauwkeurige en snelle bandzaagmachine kan de productiviteit gevoelig opdrijven.

Toepassingen

Bandzaagmachines zijn inzetbaar voor tal van producten en toepassingen. Staalhandelaren en staalconstructeurs zijn doorgaans gebaat bij een machine met een relatief groot bereik die onder hoek kan zagen. In het geval van een zaagmachine met dubbele kolom dient het zaagblad geïnclineerd te zijn om in de ziel of het einde van de snede een minimale afstand in het werkstuk te hebben. Machinefabrieken richten zich meer tot machines die in hoofdzaak massief materiaal afkorten. In het geval van een zaagmachine met dubbele kolom is het zaagblad perfect horizontaal georiënteerd.

Keuze

Bij de investering in een bandzaag zijn de materiaalsoort, vorm, afmeting en seriegrootte van belang bij de keuze ervan. Bandzaagmachines zijn breed inzetbaar in de metaalindustrie. Het gamma bestaat uit manuele bandzaagmachines, gravitatie bandzaagmachines, halfautomatische en volautomatische zaagmachines. Deze kunnen al dan niet onder hoek zagen. Daarnaast heeft men de keuze tussen scharniermodellen en zaagmachines met 2 kolommen.

Zagen met succes

Om succesvol te zagen dienen de volgende factoren gerespecteerd te worden:

  1. Een goed onderhouden machine die gebruikt wordt waarvoor ze ontworpen werd.

  2. Een kwalitatief bandzaagblad dat geschikt is voor de job. Type en vertanding zijn afhankelijk van de materiaalsoort en afmeting ervan. Inlopen van de bandzaag verlengt de levensduur met minstens 10%.

  3. Goede koeling (emulsie of micro-dosseersysteem)

  4. De spanenborstel is in goede staat.

  5. Correcte parameters

  6. Een operator met voldoende kennis qua zagen
     

De laagste kost per zaagsnede bereiken? Download gratis de ultieme lintzagengids

Homogene zaagsnede

 

Gebruik van CNC-gestuurde zaagmachines resulteert in gelijkmatige belasting van de vertanding van het zaagblad. De homogene belasting is het gevolg van een samenspel tussen bandsnelheid, voedingssnelheid en voedingsdruk.  Geavanceerde machines beschikken over een automatische voedingsreducering. In de ziel van een staalbalk of het midden van het materiaal is er namelijk meer weerstand.

Optimaliseren

Lengtemeetsystemen en -aanslagen elimineren naast overbodige handelingen ook veel fouten. Naast de klassieke aanslag is  een  manuele aanslag met digitale uitlezing de laatste jaren fel in opmars. Daarnaast bestaan er nog gemotoriseerde aanslagen, die men in bepaalde gevallen ook kan inschakelen als opduwsyteem. Zo maak je van een halfautomatische zaagmachine een volautomaat.

Ook het programmeren van profielen inclusief automatische hoekverstelling, vindt meer en meer bijval bij de metaalconstructeurs. Intuïtieve en gebruiksvriendelijk software spelen hier een grote rol in.

Veel metaalconstructiewerkplaatsen opteren tegenwoordig voor een CNC-gestuurde bandzaagmachine die zowel materialen kan opduwen via een feeder, als verstekken automatisch onder dubbele hoek kan verzagen. De automatische hoekverstelling en het niet meer hoeven te manipuleren van de profielen voor het zagen van een dubbel verstek spaart ongelooflijk veel werkuren uit.

Voor wie meerdere types en lentes door elkaar moet zaken, is een uitgebreide aanvoer ook vaak een vereiste. Ook over de afvoer van de gezaagde producten moet dan goed worden nagedacht.

Conclusie

Hoewel een bandzaagmachine aan de basis ligt van ieder metaalbewerkingsproces, werden in het verlegen te vaak stiefmoederlijk behandeld. Investeren in een degelijke bandzaagmachine is een slimme investering die dadelijk rendeert. De almaar toenemende mogelijkheden om manarm kostenefficiënte zaagsnedes te maken dagen speelt hier een voorname rol in.

Interessante links

  • Meer weten over Imet, één van de meest toonaangevende producten van bandzaagmachines
  • Hoogkwalitatieve bandzagen van Wikus
  • InterSaw: lintzagen met een buitengewone prijs-kwaliteit