Bedrijven die grote series bewerken, hechten veel belang aan een degelijke bandzaagmachine. Het op lengte zagen van het materiaal is meestal de eerste stap in het bewerkingsproces. Innovaties bij dergelijke machines hadden toe voor kort meestal tot doel de zaagsnelheid te verhogen. Tegenwoordig zetten fabrikanten meer en meer in op digitaliseren en automatiseren van het zaagproces, van aanvoer toe afvoer.

Sneller zagen met hardmetaal banden

Waar de bandsnelheid bij bi-metaal banden gelimiteerd wordt bij moeilijker te verzagen materialen, kan men bij bandzagen met hardmetalen vertanding aan veel hogere snelheden werken. Daarvoor zijn echter machines nodig met een zwaarder frame. Een stevige constructie en onderbouw vangt beter trillingen op, wat rechtstreeks invloed heeft op zaagsnelheid en de levensduur van het zaagblad. Bovendien vereisen hardmetaal bandzagen aangepaste geleiders, een uniek klem- en doorvoersyteem, verbeterde spaanborstel en spaanafvoersysteem. Dergelijke machines zagen in combinatie met hardmetaal bandzagen, al dan niet voorzien van een coating, tot 5 keer sneller. Op deze manier wordt ongeacht de kost van het veel duurdere zaagblad toch de laagste kost per zaagsnede gerealiseerd.

Industrie 4.0

In het kader van industrie 4.0 en het automatiseren van de processen in de maakindustrie, hebben fabrikanten van bandzaagmachines verder nagedacht aan het optimaliseren van het zaagproces. Daarbij werd niet langer enkel gekeken naar hoe men nog sneller kon zagen, maar werd vooral het gemakkelijker bedienen en programmeren een belangrijke factor. Volautomatische en NC-zaagmachines zijn steeds eenvoudiger te programmeren. De betere fabrikanten zetten momenteel in op zaagprogramma’s die via modem of wifi vanaf het bureel kunnen opgeladen worden. Via dergelijk webapps kan men niet alleen programmeren vanop afstand, maar ook monitoren. Ook kan de fabrikant vanop afstand eventuele problemen oplossen.

Sensoren

Moderne productiebandzaagmachines zijn voorzien van allerhande sensoren, die bijvoorbeeld de druk op het zaagblad meten om zo constant de bandsnelheid, voedingssnelheid en druk aan te passen om bijgevolg de beste zaagresultaten te verkrijgen. Andere sensoren detecteren wanneer de band buiten tolerantie zaagt door slijtage, en vervangen mechanische systemen voor het zakken in ijlgang tot net boven het werkstuk.

Scharniermodel of dubbele kolom

Bandzaagmachines met dubbele kolom zijn stabieler en zijn hierdoor meer geschikt voor het zagen met hardmetaal bandzagen. Bij machines met dubbele kolom kan men in de meeste gevallen ook de voedingsdruk regelen naast de voedingssnelheid. Dit is een zeer belangrijk gegeven in het geval van zaagoptimalisatie. Recent ontwikkelde de marktleider op vlak van bandzagen wel een HM-bandzaagblad dat uitmuntend presteert op bandzaagmachines met scharnier: Lenox Gen-tech.

Koeling

Een correcte koeling zal de standtijd van het zaagblad aanzienlijk verhogen. Daarnaast moet het koelmiddel ook smerende eigenschappen bezitten. Men dient steeds de keuze te maken tussen emulsie of een micro-dosseersysteem. Bij volle materialen is emulsie aangewezen. Micro-dosseersystemen worden vooral ingezet bij het zagen van buizen en profielen. Om te voorkomen dat het koelmiddel doorheen de buis stroomt om uiteindelijk op de werkvloer te belanden, gebruikt met een vernevelaar. De koeling gebeurt door de perslucht die op het zaagblad geblazen wordt en terzelfdertijd spanen uit de tandholte blaast. Per minuut worden een aantal druppels speciale olie verneveld. Deze zorgen voor een minimale wrijving tussen het zaagblad en de geleiders.

Conclusie

Investeren in een up-to-date bandzaagmachine in combinatie met een state-of-the-art zaagblad zorgt voor de laagste kost per zaagsnede. Niet de kost van de zaagmachine of het zaagblad zijn belangrijk, maar wel uw finale kost. Vamatec kan je hierbij helpen met passend advies.

Meer over bandzaagmachines   Laagste kost per zaagsnede bereiken