Hardox bewerken

Hardox is een niet zo eenvoudig te bewerken materiaalsoort. Daarom is het goed om even stil te staan bij de do en don’ts voor je begint. In deze blog geven we enkele essentiële tips en tricks mee die je alvast goed op weg helpen bij het lassen, boren en tappen van Hardox.

Wat is Hardox?

Hardox is eigenlijk een merknaam voor een reeks van hoogkwalitatieve slijtvaste staalsoorten. Deze worden geproduceerd door SSAB, een Zweedse staalproducent. De slijtvaste staallegeringen zijn ontzettend hard, zowel aan de oppervlakte als doorheen het hele materiaal. Het is dus een uiterst duurzame en krasbestendige materiaalsoort die hard blijft, zelfs wanneer het oppervlak afgesleten is. 

Dankzij z’n unieke eigenschappen is het een populaire en veelgebruikte staalsoort voor allerhande toepassingen en sectoren. 


Hardox wordt vaak gebruikt voor:

  • Graafbakken van bulldozers en kranen
  • Laadbakken voor kiepwagens
  • Voeringen voor transportsystemen
  • Grijpers en brekers
  • Slijtplaten   
     

Naast de slijtvastheid biedt dit materiaal nog een aantal interessante voordelen. Zo wordt deze materiaalsoort gekenmerkt door een uitstekende taaiheid en hoge treksterkte. Dit zorgt voor een goede bestendigheid tegen zware belastingen en stoten zonder het optreden van breuken. Bovendien is het relatief licht in vergelijking met andere staalsoorten met vergelijkbare kenmerken en eigenschappen.

Gradaties en soorten

Hardox is verkrijgbaar in verschillende gradaties. Deze worden aangeduid met nummers zoals bv.: Hardox 400, 500, 600 enz… De nummers geven de hardheid aan op de schaal van Brinell. Hoe hoger het getal hoe harder en slijtvaster het materiaal is. Elk type heeft dus unieke eigenschappen die afgestemd zijn op specifieke toepassingen of omstandigheden.

Bewerken van Hardox

Dat Hardox bewerken een uitdaging kan vormen zal je waarschijnlijk niet verbazen. Dit materiaal is niet alleen ontzettend hard maar ook taai. Dit kan handelingen zoals boren, frezen of zagen bemoeilijken. Maar, tegelijkertijd zorgt dit er wel voor dat het materiaal niet snel breekt bij onverwachte belastingen. Een niet onbelangrijk voordeel. 

Om de bewerking van dit materiaaltype efficiënt en vlot te laten verlopen is een goede voorbereiding cruciaal. Dan hebben we het niet alleen over het hanteren van de correcte parameters bij elke toepassing, maar ook de gereedschapskeuze speelt een belangrijke rol.

Hierna geven we enkele tips voor het boren, tappen en lassen van Hardox materialen.

Hoe kan je Hardox lassen?

Wil je Hardox lassen? Dan hou je best rekening met een aantal belangrijke parameters:
 

  • Voorbereidende reiniging: zorg ervoor dat het oppervlak optimaal en grondig gereinigd is voor je begint met lassen. Vet, vuil en roest moeten steeds verwijderd worden. 
     
  • Voorverwarmen: afhankelijk van de gradatie en de materiaaldikte kan het aangewezen zijn om voor te verwarmen. Check even de technische specificaties bij de fabrikant om de juiste voorverwarmingstemperatuur te bepalen.
     
  • Keuze van de elektrode: Kies een elektrode die specifiek geschikt is voor het lassen van slijtvaste staalsoorten. Vaak wordt geopteerd voor laag-waterstofelektroden met een hoge treksterkte. 
     
  • Lasparameters: stem de parameters af op de aanbevelingen van de fabrikant. Hou steeds rekening met de stroomsterkte, spanning, lassnelheid- en volgorde.
     
  • Lastechniek: Gebruik de juiste lastechniek om een optimale penetratie en inbranding te verkrijgen. Hou zowel de booglengte en elektrodehoek in de gaten en zorg ook voor gelijkmatige laspassen.
     
  • Nabehandeling: Eventuele nabehandeling kan nodig zijn om spanningen te verminderen en de hardheid te optimaliseren. Hiervoor kunnen diverse warmtebehandelingen gebruikt worden.
     
  • Lastafel: Gebruik een stabiele lastafel voor een optimaal resultaat.

Zorgeloos Hardox boren en verzinken

Hardox boren kan uitdagend zijn, maar wanneer je het juiste gereedschap gebruikt is het zeker geen onmogelijke opdracht. 

Keuze van de boor

Welke boren zijn het meest geschikt voor het verspanen van Hardox?
 

  • Cobaltboren
  • Poederstaalboren
  • VHM-boren (met interne koeling)
     

Wanneer je gaat boren in Hardox zijn volhardmetaalboren met interne koeling op een CNC-machine veelal de beste keuze. Er kunnen immers goede standtijden behaald worden. Is er geen CNC-machine beschikbaar? Dan kan je opteren voor een Cobaltboor of poederstaalboor.


Factoren tijdens het boren

Met deze factoren hou je best rekening tijdens het boren:

  • Zorg voor een ruime hoeveelheid emulsie of koelvloeistof tijdens het boren om de zelf hardende eigenschappen van Hardox tegen te gaan.
     
  • Voor de interne koeling hanteer je best een druk van ongeveer 20 bar. 
     
  • Boor in 1 keer de gewenste diepte. Deze materiaalsoort is immers zelf hardend. Meermaals boren in een gedeeltelijk gehard gat is nefast voor de kwaliteit.
     
  • Zorg ervoor dat je verspaningsproces stabiel is.
     

Tappen van schroefdraad in Hardox

Waarom is een schroefdraad aanbrengen in Hardox tricky? Wel, zoals we al aangaven, deze staalsoort is zelf hardend. Wanneer je eerst gaat boren om vervolgens een schroefdraad aan te brengen is het essentieel om uitharding van de wand tegen te gaan. Daarom gebruik je best voldoende koeling. Doe je dat niet, dan kan het aanbrengen van de schroefdraad stukken moeilijker of zelfs onmogelijk worden.

Welke tappen gebruiken?

Ongecoate tappen raden we eerder af voor deze toepassing. Deze hebben immers een beperktere standtijd.

Tappen met TiALN-coating zijn wél geschikt om een schroefdraad te tappen in Hardox. Ze zijn zowel verkrijgbaar voor blinde- als doorlopende gaten.


Factoren tijdens het tappen

  • Alvorens te kunnen tappen moet eerst een gat geboord worden. Dit mag niet uitharden, zorg dus voor voldoende koeling.
     
  • Ook tijdens het tappen zelfs voorzie je best een ruime hoeveelheid koelvloeistof of emulsie. Dit voorkomt niet alleen uitharding maar verlengt ook de levensduur van je tap.
     
  • De schroefdraad breng je best in een ononderbroken, vloeiende beweging aan.
     
  • Gebruik de correcte beschermmiddelen om eventuele letsels te voorkomen.


Vamatec kan je helpen bij het kiezen van de juiste gereedschappen voor het boren, tappen, verzinken en zagenvan hooggelegeerd staal. Neem gerust contact op met je verkoopadviseur voor meer informatie.