Bandzagen ontvouwen, opvouwen en tandrichting wijzigen

Een lintzaag oprollen of ontvouwen? Heel wat klanten stellen er vragen over. Meer dan terecht, want beide handelingen zijn niet zonder risico op persoonlijke kwetsuren of beschadiging van het lintzaagblad en/of de zaagtanden. Dat laatste is natuurlijk niet onbelangrijk want het bepaalt de standtijd, zeg maar levensduur, van je zaagblad.

Daarom besloot het Vamatec team enkele demonstratiefilmpjes te maken zodat je snel, veilig en efficiënt aan de slag kan met je bandzaag. We leggen ook uit hoe je eenvoudig de tandrichting van een bandzaag kan veranderen.
 

Algemene tips:

  • Een lintzaag oprollen of ontvouwen? Neem altijd de nodige voorzorgen. veiligheidsbrillen en handschoenen zijn absoluut noodzakelijk.
  • Als je het zaagblad gaat hanteren werk je steeds met de tanden weg van het lichaam.

Lintzagen oprollen doe je zo

Lintzagen oprollen hoeft helemaal geen gedoe te zijn. Van zodra je deze handeling onder de knie hebt kan je deze methode blijven toepassen op de werkvloer. Hoe je het precies aanpakt ontdek je in het filmpje waar onze ervaren specialisten een demonstratie geven en zowel korte als lange lintzagen oprollen. Een goede tip: leg alvast spanbandjes of stevige tape in de buurt. Zo houd je het zaagblad samen éénmaal het is opgevouwen.

Enkele tips:

  • Rol de bandzaag niet te klein op, er bestaat immers een risico op permanente vervorming van het zaagblad en bovendien creëert dit teveel spanning op het blad wat dan weer vervelend is bij het openen.
  • Draag altijd beschermende kledij (veiligheidsbril, veiligheidshandschoenen) en werk steeds met de tanden weg van je lichaam.
  • Als het lintzaagblad is opgerold gebruik je stevige tape of spandbandjes om te voorkomen dat het zaagblad terug openspringt en je helemaal opnieuw moet beginnen. Dat is ook een stuk veiliger wanneer je het zaagblad opnieuw moet hanteren.

Ontvouwen van een lintzaag

In het filmpje ontdek je hoe je lange en korte zaagbladen gaat ontvouwen of uitpakken. We kunnen het niet genoeg benadrukken: let steeds op wanneer je een zaagblad gaat uitpakken. Bij een nieuw lintzaagblad zullen normaal gezien spanbandjes of kleefband aanwezig zijn die de zaag op z'n plaats houden, MAAR, er kan steeds ééntje breken, doorschieten of gewoonweg ontbreken, met alle gevolgen van dien. Voorzichtigheid is hier een absolute must !

Enkele tips:

  • Verwijder de beschermband pas tot deze op de zaagmachine gemonteerd is. Zo voorkomt u persoonlijke kwetsuren of beschadiging van de zaagtanden.
  • Beschermende kledij  is ook hier een absolute vereiste. Gebruik steeds handschoenen en een veiligheidsbril. Zo bent u optimaal beschermd mocht het gevouwen zaagblad onverwachts openspringen.
  • Werk steeds met de tanden weg van het lichaam. Zo voorkomt u snijwonden.

Tandrichting wijzigen

Het kan soms nodig zijn de tandrichting van de bandzaag te wijzigen. Dit kan bv. het geval zijn wanneer je bandzaagmachine een andere draairichting heeft.
In het filmpje tonen we hoe je dit eenvoudig kan aanpakken.

Interessante links