Wanneer je gaat tappen met snij-of roltappen is het belangrijk te weten welke soorten schroefdraad er zijn. Hieronder overlopen we de verschillende types en leggen we ook uit hoe je een uitwendige draad kan herkennen.

De verschillende soorten schroefdraad

Metrisch (M)
Wanneer we het hebben over soorten schroefdraad dan is de metrische draad het meest voorkomend. Dit type wordt steeds aangeduid met de letter M, aangevuld met een getal. Het getal geeft de buitendiameter aan. Bv.: bij “M3” gaat het om een metrische schroefdraadtype met een buitendiameter van 3mm.
 

Metrisch fijn (MF)
Naast de metrische draad bestaat ook de Mf of metrisch fijne draad. Dit type is steviger dan de metrische variant. Daarnaast is Mf ook handig bij dunnere materialen omdat er meer omwentelingen zijn in het werkstuk zelf.
 

G-draad of BSP
G-schroefdraad of BSP-draad (Britisch Steel Pipe) staat ook wel bekend als gasdraad. Deze is licht conisch en zet zich dus nog beter dicht. Deze soorten schroefdraad worden voornamelijk gebruikt in de gas-en hydraulica sector.
 

UNC-draad
UNC staat voor Unified National Coarse. Dit is een Amerikaanse draad met normale spoed.
 

UNF
UNF-draad is ook een Amerikaans type en staat voor “Unified National Fine”. Zoals de naam het al aangeeft betreft dit een draad met fijne spoed.
 

NPT
NPT is een Amerikaanse (conische) gasdraad. De afkorting staat voor National Pipe Taper Thread.

De uitwendige soorten schroefdraad herkennen

Nu je weet welke draadtypes er bestaan is het ook aangewezen om verschillende soorten schroefdraad uitwendig te herkennen. We leggen stap per stap uit hoe je dit het beste aanpakt.
 

A. IDENTIFICEER DE VORM VAN DE DRAAD
Een schroefdraad kan een rechte of conische vorm hebben.

B. BEPAAL DE BUITENDIAMETER VAN DE DRAAD
Om de buitendiameter van een schroefdraad bij het tappen te bepalen kan je gebruik maken van een schuifmaat. Let wel op, bij conisch gevormde draad bepaal je de buitendiameter aan de hand van de 4de of 5de draadgang.

C. BEPAAL DE SPOED OF GANGEN PER INCH
De spoed duidt de verplaatsing aan die plaatsvindt bij 1 omwenteling. Je kan de spoed eenvoudig bepalen met behulp van een schroefdraadmeter. Let op, bij metrische schroefdraden wordt deze uitgedrukt in millimeter, bij de Engelse types spreken we van gangen per inch.

Met uitzondering van de ½” BSW en ½” UNC-draad hebben de BSW en UNC-draadtypes vaak dezelfde diameter en een gelijk aantal gangen. Het verschil zit dan voornamelijk in de tophoek van de draad:

  • Bij BSW-draad vinden we een tophoek van 55°
  • Bij UNC-draad vinden we een tophoek van 60°
     

Ook hier maak je gebruik van een schroefdraadmeter voor de bepaling, maar het blijft visueel moeilijk om de soorten schroefdraad te onderscheiden in de praktijk. Je kan trouwens beide types onderling gebruiken voor toepassingen die iets minder nauwkeurigheid vergen.

Nu je alle voorgaande stappen doorlopen hebt kan je gebruik maken onze hulptabel die je kan downloaden.