De vertanding van een zaagblad wordt bepaald door het aantal tanden per inch (TPI). Over het algemeen geldt dat een hoger TPI resulteert in een fijnere zaagsnede en een lager TPI resulteert in een grovere zaagsnede. Voor dun materiaal zoals plaatmetaal is een hogere TPI geschikt, terwijl voor dikker materiaal een lagere TPI beter is.

De invloed van tandvorm op spaanafvoer en trillingen tijdens het zagen

Naast het TPI is ook de vorm van de tanden belangrijk. Er zijn verschillende soorten tandvormen beschikbaar, zoals de reguliere vertanding, de positieve vertanding en de negatieve vertanding. De tandvorm heeft invloed op de mate van spaanafvoer en de mate van trillingen tijdens het zagen.

Vamatec heeft twee tabellen ter beschikking gesteld om de juiste vertanding te bepalen voor HSS DMO5 cirkelzagen voor metaal. De eerste tabel is gebaseerd op de dikte van het materiaal en de gewenste zaagsnede. De tweede tabel is gebaseerd op de diameter van de zaag en het TPI.

Het is belangrijk om de juiste vertanding te kiezen voor de specifieke toepassing om de beste zaagprestaties te verkrijgen. Een verkeerde vertanding kan resulteren in onnauwkeurige zaagsneden, meer trillingen en overmatige slijtage van het zaagblad.