Hoe onaangename geuren vermijden bij pandzaagmachines

Het bouwverlof komt er aan... je komt terug en merkt een vervelende geur op na het heropstarten van de bandzaagmachine. Komt dit je bekend voor? Je bent zeker niet de enige. Deze geur is geen onschuldig fenomeen. Verderop leggen we haarfijn uit hoe je dit probleem kan aanpakken en wat de oorzaak ervan is.

Waarom je bandzaagmachine onaangenaam ruikt bij de heropstart

Veel bandzaagmachines staan stil tijdens het zomerverlof. Ook het koelsysteem wordt natuurlijk niet gebruikt in deze periode. Door de warmere temperaturen kan dit een broeihaard van bacteriën en schimmels worden. Deze liggen aan de basis van de geuroverlast.
 

Er zijn 3 gevaren wanneer dit probleem niet proactief aangepakt wordt:
 

  • De geuroverlast kan nog verder toenemen op korte tijd.
  • Het kan een nefaste invloed hebben op de levensduur van de bandzaagmachine en verstopte leidingen veroorzaken.
  • De groei van bacteriën en schimmels kunnen irritatie en huiduitslag bij de operator veroorzaken.

De oplossing voor uw bandzaagmachine

Gelukkig zijn er een aantal oplossingen voorhanden, want het is natuurlijk niet fijn te weten dat uw zaagmachine een broeihaard wordt voor bacteriën en schimmels.

  1. Voor je verlof, of wanneer de zaagmachine een aanzienlijke tijd zal stilstaan, ledig je best het koelreservoir van de machine. Een grondige reiniging is noodzakelijk. Hiervoor zijn enkel gespecialiseerde producten geschikt zoals bv. Bio-Circle CB100. Vul dus na het ledigen het reservoir met CB100 (verdunt in een verhouding van 1:2).
     
  2. Laat je zaagmachine eveneens een dagje zagen met de CB100 en reinig daarna de tank opnieuw. Op deze manier wordt niet alleen het reservoir gereinigd maar ook alle leidingen en de koelpomp.
     
  3. Na het spoelen voorzie je het systeem terug van een koelmiddel. Kies steeds voor een hoogkwalitatief middel, want ook dit heeft een aanzienlijke invloed op uw productie en de levensduur van uw bandzaagmachine en lintzaag metaal. De Milky koelemulsie van Bio-Circle is alvast een aanrader. 

    Regelmatig reinigen en bacterievrijmaken van het koelmiddelsysteem is belangrijk voor de levensduur van je machine.
     
  4. De buitenkant van je machine kan je best reinigen met Bio-Circle For Clean

De voordelen van deze proactieve aanpak:

  • Je voorkomt de groei van bacteriën en schimmels en vermijdt mogelijke gezondheidsproblemen bij de operator
  • Onaangename geuren worden vermeden
  • De levensduur van de machine en slijtonderdelen worden verlengd
  • Ook de levensduur van je zaagblad wordt verlengd door optimaal en niet vervuild gebruik van koelmiddel

Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over deze onderhoudsprocedure en de benodigde producten. We helpen je graag verder.