koelvloeistof bandzaagmachine

Tijdens het zagen ontstaat er warmte op de tanden van je lintzaagblad. Ook de rug van de zaag wordt door de wrijving van de geleidingsblokken blootgesteld aan warmte. Daarom is het heel belangrijk dat je de bandzaag tijdens het zagen gaat koelen en het zaagblad goed gebruikt. Dat kan je op 2 manieren doen: met behulp van koelvloeistof of een microdoseersysteem.

Koelvloeistof zaagmachine

Bij dit systeem wordt de koelvloeistof verspreid door middel van een ingebouwde pomp. Hier zal het koelmiddel meerdere functies gaan vervullen: koelen, smeren en gelijk ook de afvoer van de spanen voorzien tijdens het zagen. Bandzaagbladen koelen met koelvloeistoffen of door middel van een emulsie is de traditionele manier om te koelen.

Vroeger werd vaak gewerkt met petroleumderivaten, maar deze hebben heel wat nadelen zoals bv. veelvuldige vorming van bacteriën en schimmels. Petroleumderivaten, ook wel koelmelk genoemd, zorgt voor geurhinder tijdens het zagen, zeker in de warmere zomermaanden, en kan irritatie en zelfs wratten veroorzaken bij de operator.

Gelukkige gebruikt men tegenwoordig veel meer synthetische en biologisch afbreekbare middelen die geen overlast of irritatie veroorzaken.

Toepassing en gebruik van emulsie

Hoe worden koelvloeistoffen nu gebruikt? Wel, ze worden niet zuiver benut maar steeds aangelengd met water volgens een vooraf bepaalde verhouding. De ideale verhouding wordt vaak vanuit het merk zelf aanbevolen. Sommige merken gebruiken een verhouding van 1:10 terwijl anderen eerder gaan voor een 1:20 ratio.

Het is belangrijk enkel rekening te houden met de kostprijs van de emulsie, en niet met de prijs per liter van het koelmiddel zelf. Anders gezegd; de hoeveelheid koelmiddel die je nodig hebt per liter water geeft je een correct beeld van de effectieve kostprijs. Niet onbelangrijk want dergelijke middelen worden natuurlijk continu gebruikt bij het zagen en hebben ook invloed op de levensduur van je lintzagen metaal.


Enkele belangrijke tips om de vloeistoffen goed te gebruiken:

  • Gebruik de juiste vloeistof (vermijd steeds petroleumderivaten)
  • Gebruik steeds de aanbevolen concentratie
  • De vloeistof moet de zaagsnede steeds bereiken met een hoge doorstroming, en dit onder een lage druk.

Wanneer gebruiken?

  • Geschikt voor: het zagen van massieve materialen.
  • Minder geschikt voor: emulsies gebruik je beter niet bij het zagen van buizen of profielen. De vloeistof komt terecht in het profiel of in de buis en belandt vervolgens op de werkvloer. Dat zorgt natuurlijk voor onnodige verspilling van het middel, gevaar voor uitglijden, en bovendien komt er achteraf heel wat kuiswerk aan te pas om al die plassen weg te werken.

Vernevelen met een microdoseersysteem

Voor het zagen van buizen en profielen wordt gewerkt met een microdoseersysteem, ook wel vernevelaar genoemd. Deze systemen gaan de juiste dosis smeerolie verspreiden op het zaagblad via verstuiving. Het toestel is aangesloten op perslucht en blaast 5-6 bar op het bandzaagblad. Afhankelijk van de toepassing worden 5 à 10 druppeltjes van het speciale koelmiddel (smeerolie) mee verstoven. Deze toestellen worden ook ingezet bij bv. frezen en boren.

Het koelen zelf gebeurt door middel van de perslucht die op het lintzaagblad geblazen wordt. Hierdoor worden ook de spanen uit de tandholte weggeblazen. De verstoven olie zorgt ervoor dat de wrijving tussen de zaag en geleidingsblokken minimaal blijft. Omdat de tandholte vettig is blijven spanen minder gemakkelijk kleven.

Microdoseersystemen werken met specifieke vloeistoffen. Er zijn speciale uitvoeringen voor staal & inox evenals een versie voor non-ferro materiaalsoorten

Wanneer gebruiken?

  • Geschikt voor: het zagen van buizen en profielen.
  • Niet geschikt voor: zagen van volle en massieve materialen. Hiervoor koelt het systeem onvoldoende en werk je beter met een emulsie.


Voordelen?

  • Heel milieuvriendelijke systemen
  • Zijn zeer zuinig in verbruik
  • Houdt de werkvloer proper: er stromen geen vloeistoffen door het te zagen materiaal.