Pijpzaagmachine

Wie buizen of pijpen moet zagen kan kiezen uit heel wat verschillende gereedschappen om de klus te klaren. Heel vaak gaat men opteren voor een haakse slijper. Toch zijn er alternatieven op de markt die een veel interessantere oplossing kunnen bieden. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde pijpzaagmachines.

In deze blog nemen we de pijpzaagmachines van Exact even onder de loep. Hoe werken ze? Wat zijn de voordelen? Vormen ze een volwaardig alternatief voor de traditionele haakse slijpers? Je ontdekt het in dit artikel.

Hoe werken pijpzaagmachines?

De pijpzaagmachines van bv. Exact zijn, zoals de naam het al zegt, specifiek ontwikkeld voor het zagen en/of afschuinen van buizen en pijpen. Er zijn verschillende modellen beschikbaar naargelang de buismaterialen die bewerkt moeten worden (RVS, koper, staal, non-ferro metalen, kunsstof enz…).

Maar hoe werken deze pijpzaagmachines nu juist? Alle pijpzaagmachines zijn voorzien van klemmen. Deze worden rond de buis/pijp bevestigd zodat de machine niet kan wegschuiven tijdens het zagen. In de klemmen zelf zijn wieltjes aanwezig zodat ze gemakkelijk rond de buis te plaatsen zijn.

Het zagen zelf gebeurt met een cirkelzaagblad dat volledig afgeschermd is door een kap. De operator is dus beschermd en van vonken of rondvliegende metalen deeltjes is geen sprake.

Voordelen van pijpzaagmachines

Pijpzaagmachines hebben een aantal unieke voordelen. We zetten ze even op een rijtje:

  • De klemmen zorgen voor een zeer goede stabiliteit en de machine blijft mooi op z’n plaats zitten. Ook voor de operator draagt dit bij aan de veiligheid.
  • Zeer draagbare machines
  • Dankzij de stabiliteit van de pijpzaagmachine wordt de afwerking ook een stuk beter
  • Met pijpzaagmachines werk je veel veiliger dankzij de beschermkap. Zowel het risico op arbeidsongevallen als brandgevaar wordt gereduceerd.
  • Het zagen zelf verloopt sneller dan traditionele methodes

Een volwaardig alternatief voor haakse slijpers?

Wie werkzaam is in de constructie, metaal-of bouwindustrie weet dat haakse slijpers onmisbaar zijn op de werkvloer. Toch ligt het net iets anders wanneer het gaat over het zagen van buizen en pijpen. Een pijpzaagmachine werkt in dat geval stukken sneller en biedt bovendien een afwerking die niet te evenaren is met een haakse slijper.

Daarbovenop speelt ook het veiligheidsaspect een belangrijke rol. Bij het zagen van buizen kan de haakse slijper ongewenste bewegingen maken met alle gevolgen van dien voor de operator. Ook het brandgevaar en opvliegende deeltjes vormen een reëel gevaar voor de operator.

Conclusie

Een haakse slijper is een fantastisch gereedschap voor tal van toepassingen. Dien je echter frequent buizen en pijpen te zagen? Dan is een pijpzaagmachine veruit de meest performante en veilige oplossing.

Interessante links