Wie actief is in de metaalindustrie weet dat er heel wat stappen zijn die bij een productieproces komen kijken. Door bij elke stap stil te staan kan je jouw productieproces optimaliseren en je rendement een stevige boost geven. We geven 10 tips waar je direct mee aan de slag kan. Wil je alles nog eens nalezen? Download gratis het ebook !
 

Inhoud

 1. Zaagkosten reduceren in de metaalindustrie
 2. Zorg voor een optimale koeling bij zagen en verspanen
 3. Boor voordeliger met de juiste tools
 4. Meetsystemen in de metaalindustrie: werk jij nog analoog?
 5. productieproces optimaliseren met zelftrimmende lamellenschijven
 6. Kies fiberschijven met precisie geslepen korrel
 7. Is je haakse slijper stofbestendig?
 8. Lastafels: onmisbaar bij het opspannen
 9. Snijgereedschappen: kwaliteit en parameters
 10. Ga voor een kwalitatieve bandzaagmachine

1. Zaagkosten reduceren in de metaalindustrie

In de meeste gevallen omvat de eerste stap in het productieproces het op lengte zagen van materiaal. Lintzaagbladen en bandzaagmachines spelen dus een grote rol in de metaalindustrie. Toch wordt het besparingspotentieel in deze stap heel vaak onderschat. Zaagkosten kunnen in veel gevallen aanzienlijk gereduceerd worden.

Er zijn 4 factoren die zaagkosten kunnen reduceren:

 • Het juiste bandzaagblad voor je specifieke toepassing kiezen
 • Correct gebruiken van lintzaagbladen en bandzaagmachine
 • Je bandzaagmachine perfect afstellen
 • Zorg steeds voor een perfect onderhouden zaagmachine, vervang tijdig slijtdelen

Ontdek je besparingspotentieel en optimaliseer je zaagproces.

2. Zorg voor een optimale koeling bij zagen en verspanen

Koelvloeistoffen zijn onmisbaar voor de metaalindustrie en hebben 2 belangrijke functies. Enerzijds voorkomen ze oververhitting, anderzijds gaat de vloeistof ook de levensduur van je snijgereedschap gaan verlengen. Daarnaast gaat koelvloeistof er ook voor zorgen dat het verspanen een stuk vlotter verloopt.

Bij het zaagproces zal de vloeistof ook de wrijving tussen het lintzaagblad en de bandzaagmachine tot een minimum herleiden. Dit komt uiteraard de levensduur van zowel het zaagblad als de zaagmachine ten goede. Opgelet, koelvloeistof moet steeds met water verdund worden. Bij snijolie is dit niet het geval. Je kan dus snijolie en koelvloeistof niet door elkaar gebruiken.

Het is dus heel belangrijk te opteren voor kwalitatieve koelmiddelen. Check zeker ons blog over microdoseersystemen en koelvloeistoffen. Je komt er te weten welk systeem het best bij jouw productie past.

3. Boor voordeliger met de juiste tools

Hoe boor je het goedkoopste gat? Er zijn 2 factoren van belang:

 1. Kwalitatieve en duurzame tools zorgen ervoor dat je een maximaal rendement haalt uit je gereedschappen. Hoe meer gaten je kan boren hoe beter natuurlijk. Kies daarom voor kwalitatieve oplossingen, zo vermijd je vroegtijdige slijtage.
   
 2. Daarnaast is tijdsbesparing een belangrijke factor, zeker in de metaalindustrie. Een systeem zoals VersaDrive biedt heel wat mogelijkheden om je efficiëntie te verhogen en je tijdsbesteding te verlagen, het beste van beide werelden. Dit modulair snijsysteem tovert elke snijgereedschap om tot een slagmoeraanzetter, slagschroevendraaier, magneetboor, handboormachine of kolomboormachine. Een must voor wie kostenbesparend wil werken zonder in te boeten aan kwaliteit.

Niet het boor moet goedkoop zijn maar wel het gat

4. Meetsystemen in de metaalindustrie: werk jij nog analoog?

Een werkstuk met een rol-of plooimeter opmeten voor het zagen? Da’s echt iets van vroeger. Het is niet alleen tijdrovend, ook de nauwkeurigheid laat te wensen over. Dit kunnen we geen volwaardig meetsysteem noemen.

Er wordt ook gebruik gemaakt van analoge aanslagen. Deze werken sneller bij seriematig zaagwerk maar het meetlint vervaagt en verslijt snel. Een tijdrovend probleem dat er bovendien kan voor zorgen dat je werkstukken op een foutieve lengte gaat zagen, met alle gevolgen van dien.

Maar welke meetsystemen beantwoorden dan wel aan moderne productienormen? Door te investeren in een manuele aanslag met digitale aflezing of een gemotoriseerde aanslag werk je stukken sneller en goedkoper. Essentieel om je productieproces te optimaliseren!

Maar al te vaak heerst nog de perceptie dat dergelijke systemen enkel geschikt zouden zijn voor het zagen van grote series. Niets is minder waar.

 • Bij grote series investeer je beter in een volautomatische zaagmachine.
 • Bij kleine tot middelgrote series kies je best voor een manuele aanslag met digitale uitlezing of een gemotoriseerde aanslag. Deze verhogen je rendement en verlagen je kosten.

5. Productieproces optimaliseren met zelftrimmende lamellenschijven

Wie regelmatig gebruik maakt van lamellenschijven heeft ongetwijfeld al opgemerkt dat je deze schijven zelden tot op de rand kan gebruiken. Er blijft steeds een ongebruikt stuk over. Dat is best wel jammer want je betaalt voor een schijf die niet volledig benut wordt. Met zelftrimmende lamellenschijven kan je jouw productieproces optimaliseren.

Echte aanraders zijn de Trimfix lamellenschijven van Eisenblätter. Deze lamellenschijven hebben een achterkant gemaakt van natuurlijk vezels en zijn zelf trimmend. Hierdoor benut je de schijven volledig en behaal je een veel hoger rendement dan klassieke lamellenschijven.

6. Kies fiberschijven met precisie geslepen korrel

Ceramische korrels zijn al beter dan aluminiumoxide en zirkonium korrels. Maar wanneer je precisie geslepen ceramische korrels gebruikt met fiberschijven hef je jouw productiviteit en rendabiliteit pas echt naar een ander niveau.

Eigenschappen

 • Werkt mooi vlak
 • Niet geschikt voor schuren in hoeken
 • Agressieve en constante verspaning
 • Beperkte warmteontwikkeling
 • Laat vlak maar ruw oppervlak na

Toepassingen:

 • Las verwijderen
 • Afschuinen

5 redenen waarom het productiever is:

 • Snijdt sneller: helpt productiviteit en verwerkingscapaciteit te verbeteren
 • Gaat langer mee: helpt geld te besparen
 • Eenvoudiger gebruik: goed voor werknemers = goed voor het bedrijf
 • Minder vermoeiend voor de gebruiker: meer materiaal verwijderd met dezelfde inspanning
 • Koeler schuren en minder kans op verkleuring werkstuk

7. Is je haakse slijper stofbestendig?

Slijpstof is de grootste vijand van haakse slijpers. Metaalstof verzamelt zich in het elektrische apparaat en veroorzaakt kortsluiting. Kies daarom voor haakse slijpers die uitgerust zijn met een systeem om de motor van je haakse slijper stofvrij te houden. Zo gaat je slijper veel langer mee. Best wel belangrijk voor wie in de metaalindustrie werkt.

Een goed voorbeeld van zo’n systeem is het nieuwe DUST PREVENT SYSTEM van Eisenblätter. Dit beschermt de binnenkant van de van haakse slijpers tegen slijpsel en metalen deeltjes zonder de koelingsventilatie te verstoren. Een uitgekiende beschermkap voorkomt het binnendringen van stof in de zijdelingse ventilatieroosters. De deeltjes weerkaatsen op de beschermkap. Er wordt alleen verse lucht toegevoerd langs achteren, die lucht is grotendeels vrij van deeltjes.

Nog een interessante oplossing van Eisenblätter is de vervangbare beschermkap achteraan de luchtinlaat. Deze fijnstofbeschermkap is voorzien van een verwisselbaar filterdoek dat op elk moment eenvoudig kan worden uitgeblazen of verwisseld in geval van overmatige stofvervuiling. Dit slim idee verlengt de levensduur van uw machines enorm en zorgt voor meer winst.

8. Gebruik een lastafel

Voor wie regelmatig werkstukken moet opspannen is een kwalitatieve lastafel (ook wel opspantafel genoemd) onmisbaar. Lastafels laten toe om met de grootste nauwkeurigheid werkstukken op een stabiele manier te positioneren.

Zo’n lastafel kent veel toepassingen en wordt niet alleen ingezet bij het lassen maar ook bij het monteren en opmeten van werkstukken evenals hechten en frezen. Er zijn ontelbare accessoires en tools beschikbaar die een waaier een mogelijkheden bieden. De hedendaagse lastafel is dan ook polyvalent en modulair.

9. Snijgereedschappen: kwaliteit en parameters

Er zijn heel wat parameters en variabelen in je verspaningsproces die een abnormaal snelle slijtage van je snijgereedschappen kunnen veroorzaken.

Enkele voorbeelden:

Kom je er niet helemaal uit? Geen nood, je kan een gratis adviesbezoek aanvragen met Vamatec & YG-1! We begeleidingen je graag bij de optimalisatie van uw verspaningsproces.

10. Ga voor een kwalitatieve bandzaagmachine

Als er 1 ding is waar je maar beter niet op bespaart, dan is het wel een bandzaagmachine. De zaagmachine vormt immers de eerste pijler binnen het productieproces en zorgt ervoor dat basismaterialen op maat gezaagd worden. Onmisbaar voor de metaalindustrie ! Betrouwbaarheid is een belangrijke factor want een zaagmachine wordt onderworpen aan veeleisend en intensief gebruik. Laat je dus goed adviseren bij de aankoop van een bandzaagmachine en zorgt ervoor dat deze geschikt is voor jouw specifiek productieproces.