Wat zijn sandwichpanelen?


Sandwichpanelen zijn populaire en duurzame bouwmaterialen om daken en gevels te isoleren en te bekleden. Ze bestaan uit twee staalplaten of aluminium platen met daartussen een isolerende kern en danken hun naam aan de manier van ontwikkelen: de twee buitenplaten ‘sandwichen’ de isolerende kern. Sandwichpanelen vindt je niet alleen terug in agrarische gebouwen, maar vonden ook hun weg in industriële nieuwbouw en renovatieprojecten. Tegenwoordig kom je ook sandwichpanelen tegen bij nieuwbouw of renovatie van woningen, als dak of als gevel.

Sandwichpanelen zagen


Sandwichpanelen op maat zagen doe je op een zorgvuldige manier. Anders kan de coating beschadigd raken. Vamatec adviseert om gebruik te maken van een bandzaag, speciale kettingzaag of cirkelzaag.

  1. Wacht met het verwijderen van de folie tot na het zagen
     
  2. Zorg dat het paneel voldoende ondersteund is zodat het niet kan doorbuigen
     
  3. Gebruik nooit een haakse slijpmachine om een sandwichpaneel op maat te zagen! Bij een slijpmachine met snijschijf  worden de staalplaten verhit, waardoor de coating beschadigd wordt en de isolatie begint te smeulen.
     
  4. Wanneer je sandwichpanelen zaagt, komen er meestal een aantal staaldeeltjes vrij. Zorg daarom voor voldoende bescherming zoals een veiligheidsbril en werkhandschoenen.
     
  5. Verwijder de staaldeeltjes die vrijkomen tijdens het zagen onmiddellijk van de panelen, bij voorkeur met een magneetstick. De metaalspaanders zouden de coating kunnen beschadigen waardoor roestvorming kan ontstaan.
     
  6. Zaag de sandwichpanelen langzaam doch vlot, met een laag toerental en niet schoksgewijs, want hierdoor raken staaldeeltjes extra snel los.

Sandwichpanelen zagen met bandzaag

Er bestaan bandzaagmachines die specifiek ontworpen zijn voor het zagen van sandwichpanelen. Zowel Wikus, InterSaw als Lenox hebben bandzagen geschikt voor het zagen van sandwichpanelen.

Sandwichpanelen zagen met cirkelzaag

Het zagen van sandwichpanelen met een cirkelzaagblad vereist een machine met een laag toerental en een speciaal zaagblad.
Aan te raden is en machine met een opvangbak voor spanen. Ook al maakt men gebruik van machines gebaseerd op de dry-cut technologie waarbij men bijna vonkenvrij werkt, worden er tijdens het zagen nog steeds relatief warme spanen geproduceerd. Metaalcirkelzagen zoals de Rotabroach Element 9, Evolution 180 en Evolution 230 HDX beschikken over een opvangbak voor spanen en voorkomen beschadiging van de coating.

Op zoek naar een specifiek cirkelzaagblad voor het zagen van sandwichpanelen? contacteer ons vrijblijvend

Sandwichpanelen zagen met kettingzaag

Sandwichpalen worden steeds dikker. Wil men deze kunnen verzagen op een werf of wil men uitsnijdingen maken, dan maakt men steeds vaker gebruik van een panelensnijder met ketting. Met het insteekmechanisme van het blad maak je nauwkeurige uitsnijdingen. Het maakt niet uit als het oppervlak golvend, trapeziumvormig of vlak is. Dergelijke machines beschikken over een geïntegreerde kettingsmering die zorgt voor constante snijkwaliteit gecombineerd met hoge gereedschapstijden.

Meer info

Sandwichpanelen zagen met reciprozaag

Dit is de minst aangewezen manier is om sandwichpanelen te zagen, wegens een iets minder gladde en rechte snede. Wil je sandwichpanelen zagen met een tijgerzaag of decoupeerzaag? Gebruik dan zaagbladen speciaal voor het zagen van sandwichpanelen. Selecteer het juiste zaagblad aan de hand van de dikte van het te zagen product.