Door de juiste bandzagen metaal te kiezen kan je de efficiëntie van je productie aanzienlijk verhogen en ga je zaagkosten reduceren. Maar hoe kies je nu een zaagband die perfect past bij je zaagtoepassing, en waar moet je allemaal op letten? Deze 8 tips helpen je alvast op weg. Je vindt ze ook terug in ons gratis e-book.

Tip 1: Welke materiaalsoort wil je zagen?

Het lijkt evident, maar dat is het niet altijd. Wanneer je een zaagband koopt moet je steeds rekening houden met de materiaalsoort die je gaat zagen. Denk maar aan ijzer, RVS (roestvrijstaal), staal, koper en aluminium.

Elke materiaalsoort wordt gekenmerkt door een reeks unieke eigenschappen waarvoor telkens een specifiek type bandzaagblad vereist is. Weet ook dat er binnen de categorieën bi-metaal en hardmetaal lintzagen heel wat verschillende varianten zijn voor allerhande materiaalsoorten.

Tip 2: Voor welke vorm gebruik je de bandzagen metaal?

Ga je volle materialen (massief rond, plat, vierkant) of buizen en profielen verzagen? De vorm van het materiaal is heel bepalend bij het kiezen van bandzagen metaal. De geometrie van de zaagtand verschilt namelijk van toepassing tot toepassing. Bij massieve, volle materialen is de spaanhoek van de zaag positiever dan bij een zaagband voor buizen en profielen. Daarbovenop is er nog eens een verschil wanneer je per stuk of in bundel gaat zagen.

Tip 3: De afmetingen van je werkstuk

De vertanding of tandsteek van je zaagband (TPI) kies je op basis van de afmetingen van je werkstuk. Bij volle materialen zal dit afhankelijk zijn van de breedte of diameter. Bij buizen en profielen zal de wanddikte of flensdikte bepalend zijn. Er bestaan ook tabellen die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste tandsteek.

Tip 4: De toepassing van je bandzagen metaal

Sta even stil bij de toepassing van je bandzaagblad. In grote lijnen kan het gaan om volgende toepassingen:

Rechte zaagsnedes:

  • Afkorten: in de breedte zagen van metalen materialen
  • Langszagen: in de lengte doorzagen van metalen materialen
    Hogere en dikkere zaagbanden zijn stabieler en garanderen bovendien een zaagsnede die perfect recht is.
     

Bochten - contourzagen:

  • Het in bochten zagen van metalen materialen.
  • Hier zijn eerder dunne en smalle bandzagen metaal aangewezen

Tip 5: Keuze van het merk

Naast de juiste parameters kiezen voor je zaagbanden speelt de keuze van het merk natuurlijk een grote rol. Bij Vamatec verdelen we 3 topmerken: Wikus, InterSaw en Lenox lintzaagbladen. Maar waarom meerdere merken? De kwaliteit van al onze merken is natuurlijk top, maar 3 decennia ervaring leert ons dat elk lintzagen merk beschikt over specifieke technologieën (denk maar een speciale coatings en behandelingen van het zaagblad). De keuze van het merk (en zaagblad) hangt voor een groot stuk af van de technologie die het meest geschikt is voor jouw specifiek zaagproces.

Daarnaast speelt de omvang en intensiteit van jouw productie ook een rol. Ga je dagelijks intensief zagen of is het slechts een beperkt onderdeel van je activiteiten? Bij zware zaagtoepassingen primeert een lange standtijd en hoge efficiëntie. Hier is een merkkeuze zoals Wikus heel zinvol. Is de intensiteit van je productie eerder beperkt of speelt budget een grotere rol, dan kies je best voor een merk waar de focus ligt op een sterke prijs-kwaliteit, zoals bv. InterSaw.

Hoe dan ook, kiezen voor oerdegelijke merken zoals Wikus, InterSaw of Lenox heeft een grote impact op je zaagproces. De levensduur van de zaagbladen zijn langer, inlooptijden worden gereduceerd en het zaagproces zelf verloopt nog efficiënter en preciezer. Dankzij een doordachte keuze kan je jouw productie en zaagkosten laag houden.

Tip 6: Aankoopstrategie voor bandzagen metaal

De aankoopprijs bij bandzagen metaal maakt slechts een fractie uit van de totale zaagkosten. Vermijd dus low budget zaagbladen. De prijs kan verleidelijk zijn, maar uiteindelijk zal je zaagkost gegarandeerd hoger liggen en verlies je dus geld. Bij de aankoop van een bandzaagblad zijn vooral de gerealiseerde snelheid per zaagsnede en de levensduur/ aantal verzaagde vierkante meter per bandzaagblad belangrijk. Deze hebben de grootste impact op je zaagkosten en productie.

Tip 7: Vergeet je de toebehoren niet?

Ok, je hebt een lintzaag aangeschaft? Dan wil je dat die maximaal rendeert toch? Daarom is het belangrijk je lintzaagblad correct te gebruiken en de lintzaagmachine goed te onderhouden. Zo krijg je het beste resultaat. Een spaanborstel, degelijk koelmiddel of microdoseersysteem zijn geen overbodige luxe. In combinatie met een kwalitatieve zaag bereik je zo de laagste kost per zaagsnede.

Tip 8: De juiste leverancier

Wie met lintzagen metaal werkt weet dat er heel wat technische factoren komen kijken bij het gebruiken of aankopen van zaagbladen. Het juiste advies zou dus veel meer moeten zijn dan een verkooppraatje. Het gaat immers niet alleen over wat je koopt, maar ook over de impact op je productieproces, zaagkosten en marge.

Vamatec is al sinds 1993 gespecialiseerd, maar vooral ook gepassioneerd, door lintzagen en bandzaagmachines. We beschikken ook over een eigen lascentrum waar alle lintzagen op maat gemaakt worden.

Ben je op zoek naar een bandzaagblad of bandzaagmachine? Contacteer ons vrijblijvend, we adviseren je niet alleen bij het kiezen van de juiste zaagbanden en machines, maar helpen je ook bij het reduceren van je zaagkosten.

Contacteer Vamatec