Vloeiboren is een niet-verspanende manier om gaten in metaal te boren. De vloeiboor wordt met hoge druk tegen het werkstuk gedrukt, en zo wordt veel wrijvingswarmte ontwikkeld. Daardoor verandert het materiaal in een plastisch, vloeibare vorm. De vloeiboor gaat door het materiaal en maakt zo een gat in het werkstuk. Het overbodige materiaal vormt een bus rond het gat. Een kraag kan nodig zijn als u werkt met dunwandige buizen en er te weinig materiaal is om voldoende draad te genereren. Vloeiboren is een heel snel proces. Doordat er een bus gevormd wordt, is het mogelijk om bouten stevig te bevestigen aan zeer dun plaatmateriaal. Dus geen speling meer en ook geen moeren meer die meedraaien. Het is bovendien een schoon proces, doordat er geen afval (spanen) wordt geproduceerd. Het is mogelijk om te vloeiboren met materiaal tot 12mm dik.

  • CUT is het vloeiboren zonder een kraag. Als er te weinig materiaal voor handen is om voldoende draad te genereren, dan opteert u voor het type FORM.
  • FORM is het vloeiboren en het genereren van een kraag. Een kraag kan nodig zijn als u bijvoorbeeld werkt met dunwandige buizen.

Bestel je vloeiboren en toebehoren via de Vamatec webshop.