Een decoupeerzaag of wipzaag is een kort zaagblad 5 à 10 cm lang, circa 1 cm breed) dat via een decoupeerzaagmachine op en neer bewogen wordt. 

De zaag is geschikt om willekeurige vormen uit te kunnen zagen in plaatmateriaal tot enkele centimeters dik. Bij de meeste decoupeerzaagmachines is de voetplaat instelbaar tussen 45 en 90 graden, waardoor in verstek kan worden gezaagd. Bij sommige machines is het toerental regelbaar. Voor harde materialen wordt dan een laag toerental ingesteld om het warmlopen van het zaagblad te beperken. Met een decoupeerzaag kan niet dicht langs een obstakel, zoals een muur, worden gezaagd. Hiervoor neemt met beter een reciprozaag of tijgerzaag.

Er zijn verschillende soorten zaagbladen op de markt, voor verschillende toepassingen en materialen. Er zijn zaagjes voor hout, metaal, kunststof en bouwmaterialen. Er is ook keuze mogelijk uit grove en fijne tanden aan de zaag. Meestal zijn de tanden van het zaagje zo geplaatst dat ze het materiaal alleen verspanen als ze zich naar de machine toe bewegen. Daardoor ontstaan bij het zagen van hout splinters aan de rand bovenaan de zaagsnede, wat soms erg hinderlijk is in verband met verdere afwerking. Door aan de onderkant van het materiaal te zagen worden de splinters aan de 'bovenkant' voorkomen.